Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Проливен дъжд се изля над Добрич. Синоптиците: Жега и дъжд се редуват до септември

Проливен дъжд се изля над Добрич. Синоптиците: Жега и дъжд се редуват до септември

Зърнени производители спряха жътвата за пореден ден

 

Климатът в България търпи промени и ще „удря” плодородна Добруджа с крайности като продължителни валежи, придружени с гръмотевични бури или непоносими жеги. Според синоптиците зимата пък ще е особено студена и този цикъл на резки спадове и покачвания на градусите ще се задържи поне петилетка. За пореден ден над Добрич се изсипа значително количество вода от небето, въпреки първоначалните прогнози, че превалявания ще има само над планините. От ВиК дружеството и общината са категорични, че опасност от нов потоп няма. Междувременно хората, чиито мази и гаражи се оказаха под вода в нощта на 19 срещу 20 юни все още не могат да паркират колите си на сигурно място, нито да си купуват дърва за огрев, докато цените им са по-ниски, защото няма къде да ги складират. Из централната градска част падат листа, клони и цветовете на липите и образуват хлъзгава киша, която става опасна за минувачите. Разчистването от общинската фирма се забавя заради лошата метеорологична обстановка.

В близките села край Добрич е паднала повече от 20 литра на квадратен метър дъждовна вода. Земеделските производители са притеснени, че освен загубите, които търпят заради потопа в края на юни сега и калта в нивите не им позволява да пуснат машините си да приберат реколтата. На места в нивите са се образували малки реки.
Обявен е жълт код за интензивни валежи за областите Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. До края на денонощието ще е мрачно и дъждовно над Северна и някои части на Източна България.
 
От департамент "Метеорология" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН твърдят, че през юли температурите ще се задържат в рамките на 23-24 градуса и няма да се пълнят лекарските кабинети с пациенти със слънчеви удари. През август пък се очакват и жеги, но отново всеки ден ще разнасяме чадърите. Експерти прогнозират, че лятото у нас се превръща в тропическо – валежи и горещини се редуват от понеделник до петък, а уикендите са непредсказуеми, сякаш напук на плановете ни за почивка на море или планина. Според учените от БАН средните температури за лятото са се повишили с 2-3 градуса заради глобалното затопляне. Те обаче подкрепят тезата, че края на юли и началото на август ще е най-подходящото време за отпуски по Черноморието за лятото на 2014 г.

 

Вземи линк:

Коментирайте и Вие