Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Първи копки на два православни храма бяха направени днес в община Генерал Тошево

Първи копки на два православни храма бяха направени днес в община Генерал Тошево


 

Полагането на начало за изграждането на православен храм във всяко населено място е изключителен празник. Селата в нашата община имат нужда от много неща, но когато имат място, където да се потърси подкрепа в тежки дни или да се сподели радостта, особено на големи празници, животът става по-пълен. Малко са общините, които имат дързостта да започнат строителството на храмове, а днес в община Генерал Тошево бяха направени две първи копки – една в с. Калина и в с. Росица.
DSC_0020
„Вярата е онази обединителна сила, която ни е запазила през вековете. Може би няма друг народ, при който вярата, писмеността и духовността, ръка за ръка да са изиграли толкова значителна роля в неговата история.” С тези думи кметът на Община Генерал Тошево приветства жителите на с. Калина, които днес имат повод за гордост. Причина за това е първата копка на дългоочаквания храм в красивото добруджанско село.
DSC_0060
В присъствието на кметския екип, общински съветници и благодетели отец Иван, заедно с отец Петър отслужиха церемония по освещаване на мястото за бъдещия параклис, който ще носи името „Св. Св. Константин и Елена”. След това, както повелява църковния канон, в основите на храма бяха положени осветен камък, елей, бутилка вино и послание, написано от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Жителите на селото си пожелаха в най-скоро време да се съберат отново на същото място, този път за освещаване на „божия дом”.
DSC_0079
Веднага след първата копка в с. Калина, такава бе направена и в с. Росица, където повече от 60 години местните жители не са чували звъна на камбана. За богоугодното дело се бяха събрали десетки хора, които с нетърпение очакваха ритуалът по освещаване на терена за храм. Православният дом ще носи името „Успение на преподобни Йоан Рилски Чудотворец“, като от мястото, където ще бъде изграден той, се открива чудесна гледка към плодородните полета на Йовковата Добруджа.
DSC_0115
19 хил. лв. са събраните до момента средства от местното църковно настоятелство и това ще позволи строителните дейности да започнат съвсем скоро.
 
Снимка: toshevo.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие