Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Първо издание на Детско Научно Изложение „Децата създават наука“

Първо издание на Детско Научно Изложение „Децата създават наука“


 

По повод на Деня на детето за първи път в град Добрич се проведе Детско Научно Изложение „Децата създават наука”. Изложението бе организирано от Департамент за модерни обучителни методи към Висше училище по мениджмънт-Варна и се състоя в периода 1-2 юни.
Проектът „Децата създават наука” има за цел да вдъхнови малките ученици за научна дейност и да покаже, че провеждането на научен експеримент може да бъде забавно, вълнуващо и различно. Инициативата е насочена към развиване на наблюдателност, на умения за експериментиране и за описание на получените резултати у подрастващите от най-ранна възраст. Провеждането на експеримент цели да отключи интереса на децата към научното изследване и да им помогне да развият новаторските си идеи.
„Децата създават наука“ е създаден за деца в подготвителна група за училище и за ученици от I до IV клас (първа възрастова група) и за ученици от V до VII клас (втора възрастова група).
В рамките на първия ден на Изложението за участниците бяха организирани различни форми на предприемаческа дейност в сферата на изкуство, туризъм, образование и спорт-Ден на Малкия Изобретател (за първа възрастова група) и Ден на Младия Предприемач (за втора възрастова група).
През втория ден изследователските екипи демонстрираха и презентираха изследване, което са направили предварително върху проблем в едно от следните направления: земя, въздух, вода, слънце и живот на планетата.
Във всяка възрастова група презентациите на отборите бяха наблюдавани и оценени от жури от трима членове, които класираха проектите, както следва:
Първа възрастова група:
Първо място: ОУ „Отец Паисий“, гр. Силистра- „Сребърна моли: Помогнете ми!“
Второ място: ОДЗ „Пчелица“, гр. Търговище- „Запознаване с науките за земята Геология и Геоморфология. Ролята на слънцето и светлината върху нашата планета. Вулкани и вулканична дейност.“
Трето място: 5 ОУ „Христо Ботев“, гр. Кюстендил- „Еко зеленчукова градина в класната стая“Втора възрастова група:
Първо място: ОУ „Христо Ботев“, гр. Варна- „Аз мечтая и питам- защо не?“(проучвателна и експедиционна дейност свързана с изучаване на води, хабитат, живот във водата, почви в пещерите „Бачо Киро“ и „Андъка“-Дряново)
Второ място: ОУ „Стефан Караджа“, гр. Добрич- „Влиянието на различните напитки върху нашите зъби“
Трето място: 10 ОУ „Алеко Константинов“, гр. Перник- „ В чудния свят на светлината“ 
Следващият етап на инициативата включва издаване на Първа Детска научна енциклопедия „Земята, водата, въздухът и животът на нашата планета“, в която ще бъдат публикувани научните описания (доклади) като детски научни статии.
 
Снимка: encrypted-tbn3.gstatic.com



Вземи линк:

Коментирайте и Вие