Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Равносметката след потопа в Албена: Хотел „Гергана” е негоден, „Елица” е с подкопани основи

Равносметката след потопа в Албена: Хотел „Гергана” е негоден, „Елица” е с подкопани основи


 

Около 500 души настанени в хотел „Гергана” на територията на к.к. Албена са евакуирани от екипи на ОУПБЗН Добрич и военни от поделенията във Варна и с. Сенокос, община Балчик. Спасителните екипи продължават работа по евакуиране на граждани от хотел „Елица”, който се оказа с подкопани основи след потопа, засегнал силно и ваканционното селище. Туристите желаещи да бъдат евакуирани се настаняват в други хотели на територията на к.к. Албена.

Резервации се отменят или отлагат с няколко дни напред във времето. От ръководството на курорта, който се намира на трийсетина километра от Добрич са обявили хотел „Гергана” за негоден, след като вчера сградата се разцепи и се наложи спешното извеждане на гостите й с хеликоптер. Зданието е извадено от плана на курорта за отдаване на стаи под наем.
 
Общо 1200 туристи в Албена са изведени от хотели, намиращи се в близост до резерват Балтата заради проливните дъждове и придошлата вода от река Батовска. Гостите са настанени в други хотели в курортния комплекс, които не са засегнати от тежката метеорологична обстановка през последните 24 часа. „Мога да кажа, че в Албена няма пострадали гости. Останах с впечатление, че туристите приемат обстановката като обективна истина. Пред тях е реката, водата, виждат дъждовете. Не мога да кажа, че хората са доволни и щастливи, но не мога да кажа, че ще си тръгнат с едно изключително негативно чувство от България. Не за първи път Албена се наводнява. Истината е, че първото наводнение беше преди няколко седмици и времето до момента не беше достатъчно да се реши проблема. Необходимо е да се направи проучване на руслото на река Батовска и да се види до каква степен реката е излязла от това русло, защо не мина през коритото, което е определено за тази цел. Проблемът е много важен, но това, което днес мога да кажа е да благодаря на министерството на вътрешните работи, противопожарната охрана в Добрич, кметовете на съседни села и градове. Всички ни помогнаха с високопроходима техника, с която извозихме гостите. В противен случай щяхме да имаме сериозни проблеми. Всички служители в Албена също активно се включиха и помагаха на гостите”, заяви на пресконференция в КК „Албена” изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев. Най-засегнат от проливните дъждове е хотел Гергана. Водата отнесе част от фоайето на рецепцията.
 
Екипи на ОУПБЗН Добрич продължават работа по отводняване и оказване помощ на граждани в засегнатите райони на територията на град Добрич. Във връзка с опазването на обществения ред и сигурността на гражданите е засилено полицейското присъствие на територията на цялата област.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие