Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Разглеждаме „Бяла магия” от брюкселска дантела и детски играчки в читалището в Добрич

Разглеждаме „Бяла магия” от брюкселска дантела и детски играчки в читалището в Добрич


 

Изложбата „Бяла магия“ – брюкселска дантела и детски играчки от дърво е открита на 10 юни в Арт център на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г. Експозицията ще продължи до края на месеца. Залата е отворена за посетители  всеки ден от 12.00 ч. до 18.30 ч. Автори на изложбата са Лалка Чалъкова - една от малкото големи майсторки на брюкселска дантела, и Иван Чалъков. В колекцията "Бяла магия" Лалка Чалъкова представя уникални покривки, пана, тишлайфери, апликации, икони и кръстове. Включени са калоферски, руски, немски модели и такива, рисувани от сина на майсторката. Авторите и организаторът на изложбата – Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ – канят гражданите и гостите на града да се насладят на ръчно изработените плетива.

Лалка Чалъкова е позната на гражданите на Добрич. Тя има 15 изложби зад гърба си, няколко от които в Добрич. Родена е в Карлово, а тайната на плетенето е усвоила от леля си, която пък е наследила занаята от своята прабаба. "Царицата на приложните изкуства - брюкселската дантела е пренесена в Калофер преди повече от век от сестрите Ека и Мина. Мина е приятелка на Христо Ботев", разказва Лалка Чалъкова. В края на 19 век в Калофер се открива първото и единствено у нас училище за дантели.
Преди няколко години е осъществен проект „Традициите остават“ на Бизнес център Добрич с финансовата подкрепа на Община град Добрич. По него седем жени се обучават в изработването на ръчна дантела със совалки от майсторката на занаята Лалка Чалъкова. Идеята е била да се подкрепи традицията, а това дава възможност за популяризиране на добра практика за активно участие на възрастните хора, които имат потенциал и желание, за въвличане в дейности за развитие на обществото. Сега Лалка Чалъкова е на 72 години и казва, че е може би една от най-младите  майсторки на брюкселска дантела. Желанието и е да предаде и да обучи колкото може повече жени на занаята.
Снимка: 1.bp.blogspot.comВземи линк:

Коментирайте и Вие