Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Реставрацията на „Яйлата” застрашава паметниците в крепостта от разрушаване

Реставрацията на „Яйлата” застрашава паметниците в крепостта от разрушаване

Експерти предричат санкции за България, ако Каварна довърши проекта за 2 млн. лева

 

Тече реставрация на крепостта „Яйлата”. Проектът е на община Каварна е на стойност 2 милиона лева и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”. Експерти твърдят, че ако дейностите по него бъдат сведени до край България ще понесе санкции от Европейския съюз за неспособност да опазва културното и историческите си наследства, съобщава ИнвесторБГ. Причината е, че на място се работи с тежка техника, която застрашава паметниците в крепостта от разрушаване.

Най-голямата опасност според запознати идва от изграждането на подходни пътища към скалната църква „Св. св. Константин и Елена", която се укрепва аварийно и към останките от ранно-византийската крепост, смятана за „античната врата на Добруджа”.
 
Архитекти и граждани са събрали подписка и документи, за да се опитат да спрат унищожаването на археологически паметници. Книжата вече са изпратени до Европейската комисия. Участници в сдружението „Свободен Камен бряг” още преди месеци са започнали да подават сигнали, че се случва нещо нередно и, че първоначално обявеният в публичното пространство план на проекта се изпълнява по съвсем различен начин.
Снимка: alexooo.blog.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие