Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Родители в Добрич се разбунтуваха срещу стипендиите за ромчета с нисък успех

Родители в Добрич се разбунтуваха срещу стипендиите за ромчета с нисък успех


 

Държавата ще дава стипендии на ромски ученици. Родителите от Добрич се обявиха против идеята и вече подготвят жалба, която ще внесат следващата седмица. Ромските ученици ще получават по 30 евро месечно за успех над 3,50. Родителите настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест, разказва "Здравей, България" по Нова тв. „Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават са 700”, oбясни Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

"За каква интеграция говорим, българските стипендии са в левове, и се дават за успех над 5,50", посочиха майките и посочиха, че ги притесняват критериите за отпускането на тези стипендии. За пореден път институциите в България ни разделят на българи и роми, посочват родителите. 

Това е пилотен проект, отбеляза Радева, като посочи, че основното финансиране е от ромски образователен фонд. Идеята била за в бъдеще и други деца да получават такива бонуси, не само ромчетата. 

„Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40 % идват от Министерството на образованието и науката”, обясни Радева. „Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-ми клас и са 9-ти, 10-ти, 11-и или 12-и клас, така и за ментори - педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците”, уточни тя.
„Целта е да се стимулира повишаване на успеха на учениците”, подчерта тя.

http://konkurent.bg/article/83970/roditeli-v-dobrich-se-razbuntuvaha-sreshtu-stipendiite-za-romcheta-s-nisuk-uspeh
Снимка: i2.offnews.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие