Вторник, 16- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
РОЖДЕНИЯ ДЕН НА АПОСТОЛА – 18 ЮЛИ

РОЖДЕНИЯ ДЕН НА АПОСТОЛА – 18 ЮЛИ


 

На 18 юли, рождения ден на Апостола, Национален музей „Васил Левски” в Карлово ще получи като дарение бронзов портрет на Левски от известния български скулптор Йордан Гаврилов. 
   Дарението е от инициативен комитет – възпитаници на СОУ „Иван Вазов” в гр. Нова Загора. Като ученици от 11 клас в техните ръце попада екземпляр от албум на Йордан Гаврилов. Публикуваният в него проект на автора за паметник на Левски им прави много силно впечатление и те, заедно с класната си ръководителка Елена Арабаджиева, решават техният випуск да осъществи този паметник като дар за родния град и като спомен за випуск 2007 година. Учредяват и ученически Инициативен комитет, включват се и родители , въодушевени от своите деца, събират средства за осъществяване на проекта. Идеята подкрепят и живеещи в София новозагорци. Възрастните хора отделят скромни суми, но успяват да съберат 500 лева, които заедно със събраните от учениците още 500 са достатъчни за отливането в бронз на портрета на Левски. Но за съжаление проектът за паметник така и не се осъществява. Младите възторжени инициатори завършват 12 клас и всеки поема своя път. Бронзовият портрет се съхранява до деня на новата идея – да бъде дарен безвъзмездно от Инициативния комитет, възрастните новозагорци от София и от автора Йордан Гаврилов на родния дом на великия българин в Карлово. 
   Дарението ще бъде направено на тържеството в родния дом на Васил Левски на 18 юли 2015 г. от 11:15 ч., допълват от Национален музей „Васил Левски” – Карлово. 
Снимка: mc.government.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие