Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Свят
Русия точи $400 млрд. от Китай с доставки на газ за 30 години напред

Русия точи $400 млрд. от Китай с доставки на газ за 30 години напред


 

Русия и Китай подписаха исторически договор за партньорство на стойност 400 милиарда долара. Бившият СССР ще доставя в азиатската страна по 38 милиарда куб.м природен газ за срок от 30 години. Течното злато ще пътува към Китай по тръбата "Силата на Сибир" от енергийния гигант "Газпром", предаде РИА Новости.

Споразумението с Китайската нефтогазова компания CNPC бе обявено лично от директора на „Газпром” Алексей Милер. По думите му това досега е най-значимата сделка за „Газпром” и дори за цяла Русия. Според него има вероятност в бъдеще доставките да достигнат до 60 милиарда кубометра годишно.

Финализирането на договора се отлага от няколко години насам заради уточняването на цената и обема на доставяния газ на година. Още през 2009 г. между двете страни започва работа по идеята всяка година да се доставят по 68 млрд. кубични метра газ. Все пак шефът на руската компания отказа да съобщи окончателната стойност на доставките. Той се позова на търговското право да запази тази информация в тайна.

Руския президент Владимир Путин и китайския държавен глава Си Дзипин са сложили подписите си под меморандум за доставки на газ по „Източния маршрут“. Покупко-продажбата на природния газ се осъществява и с подписите на руския министър на енергетиката Александър Новак и директора на Националната енергийна компания на Китай У Синсюн.
 
 
Снимка: www.gannett-cdn.comВземи линк:

Коментирайте и Вие