Вторник, 23- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Сайта на Община Добрич на 19-то място от 27 по индекс за електронно управление

Сайта на Община Добрич на 19-то място от 27 по индекс за електронно управление


 

Институт за икономическа политика представи крайните резултати на изследване на електронното управление на общините в България в рамките на пресконференция, която се проведе 24 март 2015 година в Пресцентъра на НДК в София. Изследването е част от проекта „Твоята община те очаква онл@йн”, реализиран в сътрудничество с Института за електронно управление към Училището по публична администрация Рътгърс, Щатски университет на Ню Джърси и с подкрепата на Посолството на Съединените американски щати в София, България.


В пресконференцията участие взеха г-жа Тами Палчиков, Културен аташе в Посолството на САЩ и двама представители на Института за електронно управление към Училището по публична администрация Рътгърс, Щатски университет на Ню Джърси – д-р Джеймс Мелитски и д-р Арун Манохаран, които представиха методологията на доклада „Дигитално управление в общините в световен мащаб”/Digital Governance in Municipalities Worldwide. Тя е в основата на методологията на изследването на Институт за икономическа политика, като разбира се в българския случай са добавени допълнителни критерии, които да отразят възможно най-пълно спецификите на българското законодателство и административна практика.

Изследването на Института, насочено изцяло към България, беше проведено на два етапа: предварителното изследване през октомври-ноември 2014 г. и официалното изследването февруари-март  2015 г. Във фокус бяха поставени интернет страниците на 27-те най-големи общини (областни центрове), като те бяха оценени в следните пет категории: 1) Сигурност и защита на личната информация; 2) Приложимост; 3) Съдържание; 4) Предлагани услуги и 5) Гражданско участие и социална ангажираност. За всяка от категориите в изследването са включени между 18 и 26 критерии, а оценката по тях се прави по скала от четири точки (0, 1, 2, 3). За да се избегне по-голямо влияние на някоя от категориите резултатите от всяка от тях са претеглени, така че да допринасят за до 20 точки от крайния резултат на всяка общинска интернет страница. Максималният общ резултат пък е 100 пункта.

Следвайки посочената методология, крайните индивидуални резултати от проведената оценка за България отредиха първото място на интернет страницата на Община Бургас с общ резултат от 48,57 точки, следвана от тази на Столична община, която събира 45,85 пункта и страницата на Община Стара Загора с 37,85 точки.

Снимка: i61.tinypic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие