Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
САЩ даде стипендия на добричлия за едногодишен престой в страната на неограничените възможности

САЩ даде стипендия на добричлия за едногодишен престой в страната на неограничените възможности


 

Кметът на Добрич Детелина Николова покани на среща деветокласника Мартин Димитров, който е единственият добричлия, одобрен да получи стипендия на американското посолство по Програма YES за обучение в САЩ. Мартин е ученик в Езикова гимназия „Гео Милев“. Той и още пет ученици от България ще живеят и учат в Щатите, докато американската програма YES поема всички техни разноски. Те ще прекарат една година в Далас.
 
Програмата за обмен на ученици YES стартира през октомври 2002 година с няколко основни цели: да насърчи разбирателството сред младежи от подбрани за участие в програмата страни и американски ученици, да стимулира развитието на толерантност, зачитане и уважение сред представители на различни етнически, религиозни и културни общности, да подпомогне младите хора да изявят лидерските си заложби и умения и т.н. България е една от страните, избрана да участва в програмата. Вече няколко години наши ученици имат възможност за едногодишно обучение в САЩ по програма YES.
 
Обучението се спонсорира от правителството на САЩ. На избраните ученици се предлагат: безплатен двупосочен билет, едногодишен престой в подбрано американско семейство и обучение в училище, месечна стипендия за участие в обществени дейности, медицинска застраховка и др. Програмата е насочена към 15–17 годишни ученици, включително и ученици с увреждания, които са в първата или втората година от гимназиалния етап с добро и отлично представяне в училище по преценка на преподавателите, изучавали са английски език, отговарят на условията за получаване на виза, граждани са на някоя от подбраните страни, в които програмата се осъществява, не са били за повече от три месеца през последните пет години в САЩ, нито са подавали документи да емигрират в САЩ. След изтичане на визата за периода за едногодишен обмен според програмата, визата на учениците не подлежи на удължаване и учениците следва да се върнат в собствената си страна.
Снимка: static.petel.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие