Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Сенна хрема покосява добричлии заради силния вятър

Сенна хрема покосява добричлии заради силния вятър


 

Вълна от сенна хрема пламна в Добрич. Заболяването е типично за пролетта и есента, но се оказа, че и през юни може да пълни лекарските кабинети заради комбинацията от силен вятър, който брули града цял ден и цъфтежа на липите. Прилича на настинка и алергична реакция към прах. Предизвиква кихане, сърбеж и дразнене на лигавицата на дихателните пътища и обилно отделяне на секрети от очите и носа.
Една от причините за бума на „подсмърчането” е нормализирането на обстановката в града и повишаването на градусите.

Калта и тинята след потопа съхнат и замърсяват въздуха щом скоростта на вятъра се усили. Лекари коментират, че здравословното състояние на добричлии се усложнява и заради опрашването на растенията и плевелите, които са плъзнали в градинките заради влагата след потопа. Специалистите споделят, че пациентите им през последната седмица се оплакват най-много от отпадналост и неприятни симптоми, които са се засилили по време на жегата.

Лекарите коментират, че най-застрашени от сенната хрема са възрастните хора и децата. По думите им симптомите могат да прераснат в конюктивити, възпаления, хроничен синузит, бронхити и астми. Симптомите понякога отшумяват до седмица. Сенната хрема обаче може да увреди дори слуха, ако не се лекува заради връзката уши-нос-гърло. Заболяването не бива да се подценява, защото при по-млади хора и по-силни алергични реакции има опасност от отток на ларинкса и задушаване.
Снимка: 85.14.28.175Вземи линк:

Коментирайте и Вие