Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Спорт
Шахматисти играят партии за 30 000 евро в Албена

Шахматисти играят партии за 30 000 евро в Албена


 

В Албена вече тече международният шахматен турнир „Гранд Европа Опен Албена 2014 г.", който стартира вчера и ще продължи до 9 юни. Гросмайсторите се борят за награден фонд от 30 000 евро.
Зад шахматните дъски в първия кръг застанаха 153-ма шахматисти от 31 държави - България, Армения, Азербайджан, Грузия, Латвия, Молдова, Русия, Таджикистан, Украйна, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора, Италия, Франция, Германия, Норвегия, Гърция,  Исландия,  Израел, Бангладеш, Китай, Индонезия, Индия, Ирак, САЩ, Сингапур, Бразилия, Парагвай, Египет, Република Южна Африка. За високото качество на турнира говори статистиката - 81 са състезателите с международни звания, като 34 от тях са гросмайстори. Тук да трупат шахматни знания и опит са почти всички млади български шахматни таланти.

Турнирът се провежда под патронажа на Г-н Силвио Данаилов, Президент на Европейския шахматен съюз и Президент на Българска федерация по шахмат. Играе в 9 кръга по Швейцарска система, с контрола на игра по 90 минути на състезател с добавени 10 секунди на ход.
Начело на стартовия лист е ГМ Иван Чепаринов, а ГМ Кирил Георгиев е трети. Това ще е последната им проверка преди участието им на Световните индивидуални първенства по ускорен шахмат и Блиц от 15-ти до 21 -ви в Дубай, Обединени арабски емирства.

Втори в стартовия лист е ГМ Владимир Акопян от Армения. Миналогодишния победител с 8 точки от 9 възможни Тигран  Л. Петросян, също от Армения, е пети в първоначалното подреждане.
В началото на първия кръг изпълнителният директор на Българска федерация по шахмат Г-н Николай Велчев направи първи символичен ход в двубоя на ГМ Иван Чепаринов с Филип Лорние.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие