Вторник, 27- ми Окт.
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Шофьори се тровят от евтина течност за чистачки

Шофьори се тровят от евтина течност за чистачки


 

„Туба с течност за чистачки само за 5,20 лева.“ Това гласят най-популярните обяви в инетрнет напоследък и са страшно актуални заради зимния сезон. „Как да не купиш“, мислят си собствениците на автомобили и масово инвестират в удължаването на живота на чистачките си, докато тровят здравето си. Препаратът не замръзва дори при минус 20 градуса и образува хлъзгав филм, който пази предното и задното стъкло от контакт с дъжда и мръсотията.

Зад ниската цена от 1,30 лв. на литър обаче стои една от най-големите заплахи за здравето на водачите – метанолът. Смятат, че не може да им навреди, защото все пак не я пият те, а я наливат в казанчето. Но истината е, че течността може да попада в белите дробове и само от вдишването й. Представлява силно летлив спирт, който отделя изпарения постоянно. Парите минават през климатика в купето и облъчват шофьорите, както и спътниците им.

Симптомите от натравянето са сълзене, замъгляване на зрението и главоболие. За съжаление първоначалните признаци от облъчването се усещат само от алергичните и свръхчувствителните шофьори и пътници.

Производителите на евтина течност за чистачки разчитат на бедността на хората и знаят, че макар и отровен, продуктът им ще се купува. При използването на големи количества и редовното им вдишване изходите са няколко – увреждане на очния нерв, на мозъка, ослепяване и смърт. Всяко поредно вдишване води до натрупване на метанол в организма. В това време обаче човекът зад волана не подозира нищо. Усеща само леко гадене или пък неприятен вкус в устата, докато мравчената киселина обсебва зрителния нерви и му причинява петна пред погледа или замъгляване.

Само някои от производителите поставят предупреждения, че в течността има отрова. Останалите разчитат на това, че купувачът сам ще се сети по ниската цена.

 
Снимка: www.monitor.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие