Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Ще закриват тролейбусите и в Габрово

Ще закриват тролейбусите и в Габрово


 

Тролейбусна мрежа е застрашена от ликвидиране, по примера на много други градове в България.
Ето какво разказа един от разтревожените граждани: „При строителството на новото кръгово кръстовище при Консултативна поликлиника още в началото преди започването на строителните работи научих от пресата какви са предвижданията за това кръстовище. В една от точките се споменаваше за поставяне на стълбове за тролейбусна контактна мрежа.

По време на строежа забелязах, че се изливат фундаменти именно за такива стълбове и се зарадвах. Кръгът започна да придобива форма, получи и асфалт, и пътни знаци, и тротоари, и озеленяване, но без следа от стълбове. Преди няколко седмици видях, че започват изправянето на малки стълбове, които са само за помощно осветление. Казах си: „Добре, така или иначе бяха направили над 15 фундамента за стълбове. Малко ще е пресилено всички да са за контактна мрежа. В неделя, минавайки от там видях, че почти всички малки стълбчета са монтирани на местата за големите стълбове.  Това според мен е неспазване на проекта, а и начин за унищожаване на тролейбусния транспорт в града.”

Всичко това се случва въпреки изричната препоръка в доклад-анализ на Министерството на транспорта за развитие на тролейбусния транспорт в страната. Документът, в който се коментират всички предимства на тролейбусите, е изпратен през 2012 г. до всички общини с тролейбусна мрежа у нас. Докладът е подписан от г-н Камен Кичев, който по това време (2012 г.) е бил заместник на тогавашния и настоящ министър на транспорта Ивайло Московски. Любопитен факт е, че и настоящият кмет на Габрово Таня Христова също е избрана от листата на ГЕРБ. Описаното е ясен признак за сериозно противоречие във вижданията и политиката на членовете на една и съща партия.

Тролейбусната мрежа в „града на мостовете” е изградена в края на 80-те години. Жителите на общината доброволно са плащали по-високи данъци, за да се съберат средства за изграждане на контактната мрежа. Освен това, с доброволен труд са прокопани каналите за полагане на захранващите кабели.
Ние питаме – противоречат ли действията на общината на тенденцията в цяла Европа, където се запазват и развиват всички видове електрически градски транспорт? Ще има ли официална позиция от страна на г-жа Христова, както и обществено обсъждане, за да могат всички габровци да решават съдбата на тролейбусната мрежа, изградена с техните данъци.

http://www.desant.net/show-news/31824/
Снимка: www.desant.netВземи линк:

Коментирайте и Вие