Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
След обилните валежи свлачищните процеси във вилна зона "Фиш – Фиш"  се задълбочават

След обилните валежи свлачищните процеси във вилна зона "Фиш – Фиш" се задълбочават


 

След обилните валежи свлачищните процеси във вилна зона "Фиш – Фиш" между Балчик и Албена продължават да се задълбочават. Регистрирано е потъване с още около метър и половина – два на вече пропаднали две вили през месец януари. Заплашени са и други по ръба на ската. Истинските проблеми ще станат ясни след изсъхването на почвата, коментира главният инженер на Община Балчик Николин Николов. Припомням, че процесите се активираха през юни 2014-а, след голямото наводнение. Още тогава имаше индикации, че вили ще падат. Общината поиска над 4 млн.лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване, които не бяха осигурени.

Собствениците на вилни имоти на улици Втора, Трета, Четвърта и Пета са известени за опасността, залепени са съобщения по сградите още от август миналата година, но някои пренебрегват предупрежденията. Ако има проект за укрепване, то той трябва задължително да обхваща битовите и дъждовни води в канализация, коментира още главният инженер. Причина за случващото се е разрешеното масивно строителство, септичните ями и липсата на канализационна мрежа, смятат живеещи наоколо.

Засега най-сериозно е положението на улица „Трета”. През 2010 година същото свлачище затрупа крайбрежната алея и прекъсна пешеходната връзка между Балчик и Албена, като опасните процеси са започнали още преди повече от 10 години.

За да се приложат адекватни конструктивни мероприятия в свлачищния район, голямата част от който е държавна собственост, Община Балчик е изпратила в началото на годината искане до МРРБ да бъдат осигурени 200 хиляди лева за предпроектните проучвания.

http://bnr.bg/varna/post/100517152/sled-obilnite-valeji-svlachishtnite-procesi-vav-vilna-zona-fish-fish-mejdu-balchik-i-albena-prodaljavat-da-se-zadalbochavat
Снимка: www.fishfish.mkbg.euВземи линк:

Коментирайте и Вие