Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Софиянци във фейсбук: Подкрепата за Добрич изостава

Софиянци във фейсбук: Подкрепата за Добрич изостава

Доброволци от столицата живеят от седмица в Добрич, за да помагат в чистенето и раздаването на помощи

 

Съпричастни с тревогите на добричлии са 4 587 участници в групата „Да Помогнем на Добрич” във фейсбук. Там тече актуална информация за случващото се в пострадалия от наводненията град и подкрепата, която се оказва за повече от 130 семейства, останали без покъщнината или домовете си. Една от идеите на групата е да събуди гражданската позиция на местното население и то също да се включи във възстановяването на града след бедствието.
 
Към групата се присъединяват българи от цялата страна, както и такива, които от дълги години пребивават в чужбина само, за да уверят, че мислено са с ощетените и изпращат материална подкрепа за тях. Вече има практи от българи, живеещи в Холандия и Германия. Част от доброволците, които прииждат към пострадалите населени места в Североизточна България се местят в Добрич и живеят тук от поне седмица. Според тях подкрепата за Добрич изостава и повечето внимание на медиите и държавата отива към Варна.

Социалната група подема инициативата за „осиновяване” на ощетени от водната стихия. Идеята е да се осъществи пряк контакт между дарители, доброволци и пострадали. Опитват се да доставят провизиите директно на нуждаещите се, защото голяма част от тях по цял ден разчистват дворовете си и не могат да се разхождат до пунктовете за получаване на помощи.
Във фейсбук групата непрекъснато се актуализира списък с адресите на пострадалите от наводненията хора. Адресите им се множат. Някои дават и банкови сметки, за да съберат по-скоро пари да започнат живота си отначало.
 
Междувременно раздаването на чаршафи и завивки в Изида продължава. Тече и инициативата „Приюти доброволец в Добрич!”.  Призовават се всички частни лица, които искат да направят скромно дарение на някой от пострадалите да търсят директен контакт с тях чрез адресите, обявени таблицата, която се обновява ежеминутно и вече има вкарани още 50 нови адреса. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fJwll98h7DvvX6pmXwp0OestMnk1rb_fd34ktTwYwI4/edit?pli=1#gid=0

Обявен е и нов и единствен адрес за обмен на дарения: Добрич, улица "Ангел Стоянов" 2, индустриална зона, складове Изида. В склада на Изида в търговията е пълно с дрехи, обувки, завивки, спално бельо, хранителни продукти, има и тонове литри вода. Който има възможност да отиде на място да си вземе, никого няма да върнат, обещават организаторите.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие