Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Спасовден е – дъждовете вещаят богата реколта

Спасовден е – дъждовете вещаят богата реколта


 

Всяка година в четвъртъка, който се пада 40 дни след Великден Българската православна църква отбелязва Спасовден или Възнесение Господне. Днес имен ден имат всички с имената Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Има вярване, което гласи, че ако нощта и деня са били дъждовни, то и реколтата ще е богата.

На този ден се смята, че се приключва със саможертвения акт на Иисус Христос за спасяването на човечеството. Именно на него той се възнесъл в небесата при Създателя си от Елеонската планина край Йерусалим точно 40 дни, след като проповядвал учението си и наставлявал апостолите, за да продължат делото му. Още след възкръсването си той бил почитан от учениците си като полу Бог, полу човек.

Смята се, че седемте четвъртъци след Великден трябва да се почитат от страх да не спуснат градушка и да унищожат реколтата. На Спасовден си спомняме за мъртвите. Народните вярвания говорят, че в нощта срещу четвъртъка самодиви се закичват с росен, който е лековит за болните. В отминали времена болните и безплодните хора са отивали да спят на открито сред прясно нацъфтелия росен. Има дори цял ритуал, който трябва да се изпълни, за да остане безплодието под росена. В нощта срещу Спасовден жената отива на поляна, където расте билката с някой, с който няма кръвна връзка. Ляга с него под растението като поднася на природните стихии спасова пита, варена кокошка и вино. След полунощ не бива да продумва и така чак до първи петли, когато трябва да хукне към селото без да се обръща назад.
 
Снимка: www.nenovinite.comВземи линк:

Коментирайте и Вие