Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Спира най-старият атлетически турнир в Европа

Спира най-старият атлетически турнир в Европа


 


Най-старият лекоатлетически турнир в зала в Европа - "Академик", няма да се проведе за първи път от създаването, съобщи пред BGathletic.com главният организатор Христо Стоянов от едноименния клуб. Надпреварата, започнала през 1969 г. като турнир на ФИСУ, в последните 5 години се премести от столичната зала "Фестивална" в Добрич и затова постепенно е загубила значение за водещите атлети, появили са се и финансови затруднения. Заради плачевното състояние на "Фестивална" (тя трябва да бъде ремонтирана тази година) най-добрите ни състезатели участват в държавното първенство именно в Добрич, а "Академик" се провежда обикновено в деня преди това.

"Бюджетът на турнира е около 10 000 лв. Преди министър да стане Мариана Георгиева, имахме помощ от тотализатора и от фондация "Български спорт". Сега вече нямаме - обяви Стоянов. - Заради националния шампионат съдиите са в Добрич само тогава, аз не мога да ги заведа по-рано. А и разходът за хонорара им и една нощувка повече е голям. Турнирът трябва да има самостоятелна дата, а не да е ден преди първенствата. Към него има малък интерес, защото на следващия ден атлетите имат друго състезание. Нормално е да предпочетат националното първенство. Залата в Добрич е и неприветлива и малко чужденци искат да участват."

Стоянов обаче се надява турнир да няма само тази година и добавя: "При отварянето на зала "Фестивална" съм готов отново да организирам турнира в предишния формат".


http://www.segabg.com/article.php?id=787515
Снимка: www.segabg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие