Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Спрятат най-вкусния фест в Добруджа в средата на юни

Спрятат най-вкусния фест в Добруджа в средата на юни


 

Най – атрактивното кулинарно събитие в Добруджа „Празника на гърнетата” ще се проведе за шести пореден път на 14 юни. Организатори на събитието са Община Крушари и Сдружение „Общности, опознаване,  култура”. В подготовката на кметството партнират Регионален исторически музей - Добрич и Българска асоциация за селски и екологичен туризъм /БАСЕТ/.
 
Живите кулинарни срещи за пореден път ще съберат много гости и участници от община Крушари в малкото село Зимница. Там ще бъде представена изложба на домашни ястия от цяла Добруджа, сръчно и с майсторлък приготвени от жените в добруджанския край и поднесени на конкурсната трапеза в автентични съдове. В часовете за дегустация и размяна на рецепти от старата добруджанска кухня, всеки участник може да сподели впечатления от номинираните гозби и да опита от всички ястия на трапезата. Жури от трима кулинарни критици ще оценява вкусните блюда по време на традиционния конкурс за автентични ястия.
 
Всеки, който желае да се включи в надпреварата за първото място в кулинарния конкурс задължително трябва да се представи с домашно ястие по избор от следните категории: основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. В зависимост от спецификата на приготовление блюдата задължително трябва да бъдат поднесени в глинено гърне, тава или чувен, което се оценява от журито.
Участниците от Добруджа се състезават в раздел „Стара кухня от Добруджа”, а тези, които не живеят в региона се оценяват от журито в раздел „Гостите на Добруджа”.
Много награди са предвидени за отличените в кулинарния конкурс, а някои от гостите на фестивала ще се окажат големи късметлии, защото ще си тръгнат зарадвани с атрактивни  подаръци.

Богата фолклорна програма от песни, народни танци и жива музика ще повдига  градуса на настроението през целия ден, а пазарът на частни производители ще предложи натурални продукти и храни от региона. Деца от училищата в община Крушари ще станат част от големия празник като представят свои творби, изработени през учебната година - предмети, свързани с украсата, празниците и обичаите.

Специални гости ще бъдат народната певица Ваня Вълкова и добричкият оркестър „Лира”. Ваня Вълкова е родена в Добрич. Музикалното й образование много й помага при изграждането на певческа кариера. Тракийската публика я приема изключително радушно. Участва в редица музикални формации, но повечето й почитатели я познават от участието й в оркестър „Канарите”. Певицата притежава впечатляващи гласови данни и бързо става любимка на Тракия. Живее в Пловдив и е преподавател  в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

В края на деня желаещите ще могат да се включат в пешеходен туристически маршрут в  района на Суха река, да се насладят на ефектните панорамни гледки, да се потопят в тайнствената атмосферата на праисторически пещери и да научат интересни факти за този малко известен край, но богат с уникални природни обекти, впечатляващи пейзажи и живи традиции.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие