Пон, 20- ти Септ.
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Старият бряст в Сливен се бори за приза „Европейско дърво на годината 2014”

Старият бряст в Сливен се бори за приза „Европейско дърво на годината 2014”


 

Старият бряст в Сливен представя България на международния конкурс „Европейско дърво на годината 2014”. Дървото е на повече от 1100 години и ще се състезава с вековните дървета от 9 държави. До момента води в класацията по брой гласове. Всички българи могат да подкрепят кандидатурата като упражнят правото си на глас до последния ден на месец февруари на адрес: http://www.treeoftheyear.org/index/vote/?act=form&tree_id=15&lang=bg&iframe=1
Дървото е полски бряст и е завещано от Великата Българска гора (Silva Magna Bulgarica). Тя се е простирала от Родопите до Черно море. Дървото притежава внушителни размери - 10 м. височина и обиколка 5,65 м. С годините се е превърнало в символ на града. Много от жителите на Сливен си уговарят срещи точно там, под величествената корона на Стария бряст. Дървото на стародавния град под Сините камъни е ставало свидетел на българската история и я е запечатвало в ствола и корените си. Дори епохата на индустриалната революция не е посмяла да го отнеме от поколенията наследници. Дървото е сърцето на Сливен и всичко в града е построено около него, сякаш умишлено, за да му отдаде заслужена почит.
Щом се раззелени брястът напролет дава категоричен знак, че животът отново закипява с всичка сила. Многобройните стъпки около дървото звучат като параден марш в негова чест. Старият бряст чака да бъде подкрепен от българите, за да получи наградата на конкурса на церемония на 19 март 2014 г. в Брюксел.
 
Снимка: www.bepf-bg.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие