Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Старт на първата в България фабрика за преработка на миди

Старт на първата в България фабрика за преработка на миди


 

Днес, 20 февруари бе даден старта на първата фабрика за преработка на миди в България. Инвеститорът е фирмата за отглеждане на миди Black Sea Shells, собственост на ирландския предприемач Джон Конканън, който е реализирал инвестиции в Полша, Ирландия, Англия, Германия, Словения, Канада, ОАЕ, а скоро и в България. Към момента фирмата доставя продукция за магазини и ресторанти в цялата страна.
Стойността на инвестицията за строителството и машинното оборудване е 10 млн. лева, като фабриката ще може да преработва мидите, отглеждани във фермите на цялото българско черноморие. В момента капацитетът е 1000 тона годишно като след построяването на фабриката ще се изградят още полета за над 3000 тона продукция.
Фабриката трябва да влезе в експлоатация до края на месец ноември, като това ще осигури работа на 50 души.
В проекта е включено изграждането на укрепителна стена под нос Чиракман с дължина 250 м, която ще предпазва от евентуални последици при земетресения. Това изискване беше представено към инвеститора от община Каварна.
Вече е завършена фабриката за преработка на рапани, намираща се в ромския квартал на Каварна Хаджи Димитър (известен още като „Бевърли хилс“). През месец март тя ще бъде въведена в експлоатация, а функционирането й стартира през месец април, като там ще заработят 157 души.
Инвестицията е на стойност 2 млн. лева, осигурени от варненската фирма „Електа 03“ ООД и финансирана със средства по проект, одобрен от МИРГ „Шабла – Каварна – Балчик“, като задължението на фирмата е да поддържа осигурените 157 работни места.
Снимка: http://dobrich24.comВземи линк:

Коментирайте и Вие