Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Строят фабрика за рапани в ромския квартал в Каварна

Строят фабрика за рапани в ромския квартал в Каварна


 

157 работни места обещава да открие новата фабрика за рапани в Каварна. Днес започна нейният строеж в ромския квартал в града „Хаджи Димитър”, по-известен като българският Бевърли Хилс. Кметът Цонко Цонев направи първата символична копка. Предстои обаче строителните дейности на обекта да се разпрострат на площ от 576 кв. м. За тях ще отговаря варненската фирма „Електа-03”.
Градоначалникът се ангажира с мисията в предприятието да се намери място за 250 работника в най-близко бъдеще. За издигането на завода и пускането му в експлоатация се изразходва бюджет в размер на милион и половина лева. От общата сума 440 000 лева идват от проект на Местната  инициативна рибарска група.

За фабриката за рапани се заговори още миналата година. Още през декември 2013 г. националните медии гръмнаха със заглавията, че в индустриалната зона на рок столицата на България ще бъде направена фабрика на стойност над 2,5 милиона лева и тя ще даде хляб на 150 човека. Според първоначалните планове строителството й трябваше да започне през януари, за да бъде открита до началото на летния сезон. Преди половин година кметът на Каварна разкри, че тази фабрика е продукт на единствената в България украинска инвестиция.
 
Тя ще бъде една от най-големите и производството й ще е насочено за чужбина, предимно за Франция и Белгия. Очакванията са да намали значително безработицата в града и да се превърне в предпоставка за привличане на още инвестиции за развитието на региона.
Отделно от този проект в селата Вранино и Белгун се наемат поне 40 работника за два нови цехове за полуфабрикати от охлюви.
Снимка: www.dalboka.euВземи линк:

Коментирайте и Вие