Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Свлачище заплашва „Двореца” в Балчик след пороите

Свлачище заплашва „Двореца” в Балчик след пороите


 

Разцепена скала, свлачище и срутище заплашват цялостта на Държавен културен институт „Двореца” след поройните дъждове. Щетите са големи. Това разкри пред Радио „Фокус” директорът на културния център Жени Михайлова. По думите й за туристите опасност няма, защото след оглед от страна на експертна комисия участъците са били преградени и сега посетителите нямат пряк достъп до тях.
 
Има вероятност разцепената скала под водопада да продължи да се руши и това да доведе до по-сериозни последствия. Две градини на плажа и Дамбата, както и вили в Двореца са понесли щети от бедствието. За тях обаче има средства и скоро ще бъдат възстановени.

Въпреки неприятните изненади, които сервира климатът в Двореца отчитат 5% ръст на туристи в сравнение с лято 2013. Установено е, че най-много са туристите от България, а след тях по многочисленост се нареждат руснаците и гостите от северната ни съседка.

В момента се преговаря с италиански експерти за реставрацията на някои обекти на територията на комплекса. В края на лятото те трябва да оценят състоянието на паметниците на културата и да определят стъпките за опазването им.
Снимка: scontent-a-fra.xx.fbcdn.netВземи линк:

Коментирайте и Вие