Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Събор с аромат на билки…

Събор с аромат на билки…


 

Пътят криволичи. Пейзажът от двете му страни се мъчи да излъже всеки преминаващ, че не е в Добруджа, а всъщност тук сме в сърцето й. Вятърът носи аромат на прясно окосена трева. Красиво е. Макадамовият път свършва със стръмна отсечка, от която се разкрива омайваща гледка от безкрайни и щедри полети, обагрени в жълто-зелени цветове. Рано е още за жътва. Арка от лековити билки посреща гости от всички краища на Добруджа, дошли да се докоснат до традициите. Броени дни преди Еньовден, венец от песни оглася едно от най-красивите места в община Генерал Тошево. Започва четвъртият събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян”.
DSC_0073
Съборът се откри с водосвет от отец Тодор, след което свое приветствие отправи кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. В словото си градоначалникът посочи, че адмирира всяка проява, която кара местните жители да обърнат поглед към своите корени и родова памет.
DSC_0032
Първи на украсената с цветя сцена се представиха домакините от с. Красен. След тях, в продължение на повече от пет часа 45 състава и над 30 индивидуални изпълнители пресъздадоха очарованието на народните ритми и танци от региона. Парещото слънце не попречи на жадуващите за изява самодейци да зарадват присъстващите с богата фолклорна програма и добро настроение. Доказателство, че традициите са живи бяха изпълненията на най-малките участници във фестивала, сред които имаше четиригодишен талант. Кулминацията на проявата бе концертът на сестри Диневи, които впечатлиха с богат репертоар и артистичност. Празникът завърши с връчване награди на най-добре представилите се групи и изпълнители.
DSC_0062
Еньовският събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян” се организира съвместно от Община Генерал Тошево, кметство с. Красен и НЧ ”Йордан Йовков 1896” с. Красен. Той има за цел проучване, популяризиране и съхраняване на традициите в добруджанския бит, обредност, обичаи и песен; съхраняването на родовата памет и българско самосъзнание и приемственост между поколенията; проучване билките на Добруджа и начините за ефективното им използване от екологична гледна точка.
DSC_0084
Наградени състави и изпълнители на ІV-тия Еньовски събор на родовете и традициите ”Край язовир Дрян”, с.Красен,19.06.2016 г.
І.ГРУПОВИ НАГРАДИ:
1. МЛАДЕЖКА ФОРМАЦИЯ „ЛУДО МЛАДО”, с.СРЕБЪРНА, ОБЛ. Силистра
2. ВОКАЛНА ГРУПА ПРИ ЦЕНТЪРА ЗА РАБОТА С ДЕЦА гр.Ген.Тошево
3. ГРУПА „ФОЛКЛОРИЯ”, с.Крапец
ІІ.ИНДИВИДУАЛНИ НАГРАДИ:
1. Преслава Галинова, с.Малина
2.Едже Баръш, с. Рогозина
3.Георги Минков, гр.Добрич
ІІІ.НАГРАДА ЗА АВТЕНТИЧЕН КОСТЮМ:
С.Росен, група „Росенски авлиги”
ІV.ОРИГИНАЛЕН РЕПЕРТОАР И ОБИЧАЙ:
1. КЛУБ НА ПЕНСИОНЕРА №1 гр.Ген. Тошево”Добруджански славей”
V.НАГРАДА ЗА ЕНЬОВСКИ ВЕНЕЦ:
1. с.СРЕБЪРНА, „СРЕБЪРНА КИТКА”
2.ЕНЧО ДИМИТРОВ
VІ.НАГРАДА ЗА НАДИГРАВАНЕ:
1. ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ ”ФОЛКЛОРНА МАГИЯ”, с.ГУРКОВО
2. Пенсионерски клуб „Брацигово”, гр. Добрич
3. Фолклорна група „Добруджанка”, гр. Добрич
 
Снимка: toshevo.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие