Вторник, 16- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Съдът: Информацията по колко дела е работил Пеевски може да накърни авторитета му

Съдът: Информацията по колко дела е работил Пеевски може да накърни авторитета му


 

Административният съд в София се притеснява за авторитета на депутата от ДПС Делян Пеевски повече, отколкото за достъпа на обществото до информация.

Това става ясно от решение на съда по жалба на изданието Dnevnik.bg срещу отказа на градския прокурор на София Христо Динев да предостави информация за делата, по които Пеевски е работил като следовател и колко общо е времето, в което е бил в отпуск, докато е работил в следствието.

Тази информацията може да накърни авторитета на Пеевски и да му попречи в бъдеще да изпълнява задълженията си, се казва в решението на съдия Галин Несторов от Административния съд в София град.

Съдия Галин Несторов е преместен по реда на чл. 194 от Закона за съдебната власт от Административния съд в Добрич (бел.ред. поправено в 9 ч.) - преместване без конкурс. През 2009 година Несторов опитва да оглави съда, на който е заместник-председател, но не успява. Кариерата в съдебната му система започва от Районен съд Добрич, където работи пет години. След това през 2007 година за два месеца е редови съдия в Административния съд, след което се издига до заместник - председател.

"Дневник" припомня, че наскоро Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконен опита на прокуратурата да скрие информация за работата на Пеевски като следовател. Решението на ВАС е по жалба на в. "Капитал".

В решението съдия Галин Несторов записва, че с исканата информация се цели "съставяне на "паралелна, лична атестация" която би била субективна и неотговаряща на фактите, относно работата на конкретния магистрат – в случая Д. П".

"Възможно е създадената погрешна представа да доведе до накърняване на личния авторитет и да повлияе на възможността на магистрата в бъдеще да изпълнява независимо и почтено правомощията, предоставени му по закон. Тук не се касае единствено и само за личността на лицето П., а стои принципно въпроса за начина за преценка на качествата на всеки един от магистратите, работещи в Съдебната система", пише още съдия Несторов.Според съдията информацията за работата на Пеевски можела да попречи да се гарантира независимостта на съдебната система. 

По-ранен опит на в. "Сега" да получи информация от Висшия съдебен съвет за това дали Пеевски е атестиран по процедурата за магистрати също бе неуспешен. След жалба на изданието срещу ВСС отказът на кадровия орган бе обявен за незаконен на първа инстанция, а делото все още не е приключило.

По документи Пеевски има осемгодишен стаж като магистрат. На практика обаче той е работил в следствието не повече от няколко месеца, припомня Dnevnik.bg.

Опитът на Пеевски като следовател бе един от посочените от Пламен Орешарски мотиви за назначението на депутата за шеф на ДАНС.
http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sydyt-pritesnen-za-avtoriteta-na-peevski-6037087
Снимка: www.protestnamreja.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие