Пон, 4- ти Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Торнадо откъсна 3 петрички села от света

Торнадо откъсна 3 петрички села от света


 

Истински ужас са преживели стотици жители на няколко петрички села в понеделник. Торнадо е отнесло дървета и е вдигнало кон във въздуха, разкрива Нова телевизия. Броени дни след природната стихия 3 населени места в региона са откъснати от цивилизацията, а населението им е блокирано, докато чака помощ от държавата. Път до тях няма, тъй като стихията е отнесла асфалта. До момента не е открит начин да се стигне до тях и да се установи дали има големи щети и пострадали хора. Пенсионери от село Яково, което е сред най-засегнатите разказаха кошмара, който едва не ги е оставил без домове пред екип на медията.

Хората във високопланинското село Яково реколта тази година няма да имат. Споделят, че дървета и камъни са „танцували” във въздуха, когато попаднали в окото на бурята. Голяма част от пътищата там също липсват. Осеяно е с изкоренени дървета, керемиди и части от къщи навсякъде пред шокираните погледи на възрастните хора, които усещат, че няма кой да ги защити от гнева на природата. Спомнят си как всичко е плувало във вода и големи вълни са прииждали в различни посоки. Земята е разорана на места от силата на стихията. Дори най-възрастните споделят, че такова чудо не са виждали през живота си. Дерето е свлечено и се надяват повече дъждове да не падат, за да не се случи страшно наводнение. Описват фунията на торнадото като широка близо 50 метра в основата си и по-тясна към върха.
Семейството изгубило коня страда сякаш е загинал техен роднина. Признават, че животното им е било от полза за всякаква работа. С него оряли земята, която ги хранела преди да се случи невижданият досега ураган. Кметът Велин Иванов е разпоредил с животни да се прекарва хлябът до съседните села. По думите му щетите са големи и има нужда от помощ пътят да бъде разчистен.
 
Снимка: www.novini.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие