Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Трябват 5 милиона евро за модернизирането на болница „Тузлата”

Трябват 5 милиона евро за модернизирането на болница „Тузлата”

Архитектка направи благотворителна изложба за привличане на инвестиции

 

Болница „Тузлата” край Балчик може да се превърне в модерен балнеоложки и СПА център, ако е нея бъдат инвестирани поне 5 милиона евро. Проект за съживяването на държавната специализирана болница за рехабилитация вече има, но липсват инвеститорите, съобщи Радио „Варна”. За привличането им млада архитектка организира преди десетина дни благотворителна изложба на 16 фотоса, озаглавена „Балнеологичен и оздравителен център „Тузлата”, които представят как би изглеждала клиниката след ремонт и разширяване на базата.

Ваня Тодорова е от Балчик, но е възпитаник на Варненския свободен университет. В продължение на две години тя е разработвала модела за „разкрасяването” на лечебницата. На скиците й се виждат привлекателен СПА център с шест минерални басейна с температура на водата до 70 градуса. Тя смята, че „Тузлата” е златната ниша, чрез която могат да се привлекат чуждестранни гости у нас за здравен туризъм и мястото, както и специалистите в него да помагат на хора с различни заболявания като двигателни проблеми, например. Според нея центърът трябва да се развива с мисъл към природата без мястото да се замърсява и разрушава, ако се превърне в близкото бъдеще в една от най-комерсиалните точки по Северното Черноморие. Арх. Тодорова има идеи да се въвеждат климатолечение, механотерапии, салотерапия или още лечение с топъл пясък и детско отделение.

Управителят на болницата д-р Камелия Кирчева подкрепя идеята на Ваня Тодорова и допълва, че капацитетът на санаториума е 90 легла. По думите й част от базата се покрива от Националния осигурителен институт, а другата от здравната каса.
Снимка: sbrtuzlata.comВземи линк:

Коментирайте и Вие