Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва 60-та годишнина

Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва 60-та годишнина


 

През 2015 година Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва 60-та годишнина от създаването си. Днес градината се гордее с най-голямата колекция от кактуси и сукуленти на Балканския полуостров и в Източна Европа. Представителите на тези семейства наброяват над 3500 вида и впечатляват любителите на бодливите екзоти с разнообразие на форми и размери. Нежните им цветове могат да радват посетителите целогодишно в експозиционната оранжерия.

 

Ботаническата градина е известна още с емблематичното килимно зацветяване в Божествената градина, традиционния Парад на лалетата през месеците април и май, с прохладата на кътовете край водните огледала, с експлозията от цвят и аромат в Розариума, с градина „Разсадника“, изградена по правилата на достъпна обществена среда, която събира на малка площ акценти от отделните градини, в нея има и тематичен кът за незрящи, в който видовете са описани с брайлово писмо.Университетските ботанически градини са член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI), Европейския консорциум на Ботаническите градини, Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN) и участват със своите колекции в обмена на семена Index Seminum с Ботанически градини от целия свят.

Университетската ботаническа градина – Балчик е носител на орден “Св. Св. Кирил и Методий” ІІ степен.Градината е паметник на културата, защитена местност по Закона на защитените територии и спасителен център по Вашингтонската конвенция CITES.

Градина Мави Далга, днешен Розариум


Екипът на Университетските ботанически градини извърши задълбочено историческо проучване на автентичността на градината в Балчик и в поредица от материали ще запознава аудиторията с историята на това място – от специфичното географско местополжение, релеф и растителност, през стратегическото изграждане на лятна резиденция на румънската кралица по време, когато Южна Добруджа се е намирала в пределите на Румъния, а град Балчик е бил най-южната точка на кралството, до ползването на обекта като почивна станция на научните и културни дейци и последвалото създаване на Ботаническа градина.
Читателите ще могат да се запознаят и с интересни архивни фотоси и документални материали.
Снимка: www.uni-sofia.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие