Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
УСЕЩАНЕ ЗА СВЕЖЕСТ И КРАСОТА В БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА – БАЛЧИК

УСЕЩАНЕ ЗА СВЕЖЕСТ И КРАСОТА В БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА – БАЛЧИК


 

Tрадиционно в колекцията са включени нови сортове цветни растения.

Въпреки закачките на месец април, пролетта  е настъпила, клонките на дървета и храсти отдавна са обкичени с разлистващи се пъпки и палитра от цветове. Заедно с тях, неповторима и спираща дъха, е гледката на разцъфтелите лалета (Tulipa), теменужки (Viola), зюмбюли (Hyacinthus) и нарциси
(Narcissus), създаващи облика на пролетното партерно зацветяване през новия сезон в Ботаническа градина – Балчик.  Символ на страстната любов, муза на поетите и емблема на щастието, едни от най ярките представители на семейство Кремови (Liliaceae) – Лалетата, се открояват със своята неповторима осанка, и традиционно се превръщат в атракцията на сезона със своята мимолетност. С гордо изправените си стъбла и характерни по форма цветове,  полюшващи се от пролетния вятър, те заслужено печелят сърцата на любителите на цветята и ни напомнят, че зимата е свършила и животът в природата отново се възражда. Жадни за грейнали цветове, след зимната сивота, може да посетите градина „Разсадника” и „Градината на Боговете“ за да усетите властването им над пейзажа и тяхното шарено вълнение в така наречения ПАРАД НА ЛАЛЕТАТА.

Основните цветни композиции през Пролет 2015 са оформени под влияние на геометричния стил, като сортовете лалета са ситуирани с кръгли очертания, които се открояват като букети над цветните килими от теменужки. По този начин гъсто засадените единични растения по-добре пресъздават интензитета на баграта, който иначе се губи при самостоятелните растения. Oт над 120 сорта лалета в момента може да се наблюдава цъфтежа на ранните и средноранни,  oт класовете - Ботанически,Фостериана, Кауфманиана, Грейги, Обикновени ранни, Кичести ранни, Триумф лалета и така наречения клас  Дарвинов хибрид. Със своите пастелни, искрящи нюанси с пълния си блясък се отличават Apricot Beaty, Candy Price, Demeter, Sweetheart, Lefeber Favorite, Golden Apeldorn, Flaming Purissima, Yellow Purissima, Viking, Vivaldi, Design impression, Princeps, Madame Lefeber. Съвсем скоро ще разтворят цветове и традиционно предизвикващите интерес  ресничести лалета, със  своето контрастиращо изящество в розово, жълто, оранжево и лилаво. Като сравнително нова група тяхна отличителна характеристика са ресничките по ръбовете на цвета. Свежи попълнения в строя на тазгодишния парад са и Тulipa ‘Whittallii’, Tulipa ‘Little Beaty’, Tulipa ‘Bakeri Lilac Wonder’и Тulipa ‘Acuminata’, последното известно като „лалето паяк” което може да видим в отделно цветно петно в градина „Разсадника”. Несъмнено лалетата винаги са били едни от еталоните на Ботаническата градина, но колоритният им  ефект няма да е пълен без килима от цъфтящите 39 сорта теменужки (Viola), 3 сорта парички (Bellis perennis), 3 сорта незабравка (Мyosotis sylvatica), 3 сорта Плюскавиче (Silene), 7 сорта зюмбюли (Hyacinthus) и  12 сорта нарциси (Narcissus). Създаващи специфичен облик на пейзажа със своите характерни детайли, ненатрапчиви багри, и изтънчен аромат, те предизвикват особено настроение у посетителя. Близо два месеца продължaва цветната феерия от цветове и форми, а апогеят се очаква да бъде в края на април и началото на май.

Снимка: www.ubg-bg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие