Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
В Центъра за защита на природата и животните очакват посещение на партньорите от швейцарския град Шафхаузен

В Центъра за защита на природата и животните очакват посещение на партньорите от швейцарския град Шафхаузен

Центърът за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) от 1 април е с лятно работно време. Това съобщи Севдалина Венкова, директор на центъра в добруджанския град, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Предстои да се коригират смените на работниците в зоопарка и от другата седмица посетителите на ЦЗПЖ ще могат да го разгледат в часовете от 9,00 до 19,00. Севдалина Венкова съобщи също, че записването за Зелено училище за деца за лятната ваканция вече е приключило. Групите за юни и юли вече са запълнени. В тях не могат да бъдат включени повече от 21-23 деца. В ЦЗПЖ продължава и добрата традиция да се провеждат на открито, сред природата, пикници, празници и рождени дни за деца. От няколко години тази възможност набира все по-голяма популярност и се радва на интерес. Директорът на зоопарка посочи, че обикновено за съботните и неделни дни всички часове за такива събития са запълнени.

 

В Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) очакват посещение на партньорите от швейцарския град Шафхаузен. Това съобщи директорът на зоопарка Севдалина Венкова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Пролетта в ЦЗПЖ в Добрич вече е настъпила. Там се радват на новородени животни - цакели и камерунски козлета. „Да, децата се радват на малките козленца и на малките агънца. Но все пак ще бъде много добре, ако имаме още едно потомство от конете на Пржевалски или от зубрите. В момента се подготвяме, събираме яйца, за да имаме малки пиленца, на които също биха се радвали децата. Това е засега“, посочи Севдалина Венкова. Другото, което предстои в центъра, е посещение на партньорите от Шафхаузен, което ще се случи в края на месец април или през май. Все още няма точна информация. „И ще съберем мечките заедно вече и стига са се гледали през междинната ограда влюбено, а понякога дори с раздразнение, защото не са заедно. Ще видим какво би се получило от това съвместно съжителство. Надяваме се да се разбират, да няма караници и кавги за храна и нещо друго, при положение, че им осигуряваме всичко най-необходимо в доволно количество. Но ще видим“, каза директорът на ЦЗПЖ. Ръководството му предвижда да закупи нови животни. „По принцип предвиждаме, но то не зависи само от нас. Проблемът е, че ние нямаме толкова атрактивни животни, които бихме могли да заменим за нещо, тъй като колегите в страната залагат повече на големите котки – лъвове, тигри, от този сорт животни. Ние никога няма да имаме, което по принцип не е лошо, защото ние сме съвсем друг тип зоопарк и ние имаме достатъчно посетители. Всичко опира в един момент до пари, защото дори и да ги разменяме, което значи без пари получаваш някакво животно и даваш някакво животно, имаш и транспортни разходи, които за съжаление не всеки зоопарк би могъл да покрива достатъчно. Евентуално ще имаме и други нови животни, но нека това стане сигурно и ще съобщя“, заяви Севдалина Венкова. Тя сподели също, че не е изоставила идеята да бъдат закупени мармозетки, това са едни от най-малките маймунки. Възможността за това зависи от наличните средства. ЦЗПЖ разполага със свободно помещение, което би могло да се пригоди за тях. Самите маймунки не са толкова скъпи и не е проблем да бъдат намерени. Проблемът е да се реконструира помещението и да се направи към него едно по-свободно пространство навън, за да могат през летните месеци маймунките да бъдат и на открито. „Това са неща, които са предмет на дълги разговори, на дълги пазарлъци, на дълго търсене на средства. Надявам се един ден и това да стане“, каза Севдалина Венкова.

http://focus-news.bg/news/2016/04/01/2218304/dobrich-v-tsentara-za-zashtita-na-prirodata-i-zhivotnite-ochakvat-poseshtenie-na-partnyorite-ot-shveytsarskiya-grad-shafhauzen.html

Вземи линк:

Коментирайте и Вие