Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
В Добрич откриват изложба Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика

В Добрич откриват изложба Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика

Конкурсът е под патронажа на Министерство на културата

 

Регионалната изложба от четвъртото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” ще се открие на 5 юни в Художествена галерия в Добрич. Експозицията ще бъде подредена в галерията до последния ден на юни. Конкурсът е под патронажа на Министерство на културата и се организира със съдействието на Съюза на българските художници. Професионално жури  в състав: Ганчо Карабаджаков, проф. Георги Чапкънов, Анри Кулев и Пламен Стефанов разгледаха повече от 120 творби на 60 автора. Съгласно регламента в конкурса участват художници от Добрич, Варна, Шумен, Разград и Силистра.
 
В раздела живопис наградата на Алианц България получава Стефка Георгиева за творбата „Колоездка“. С номинации за участие в заключителната Национална изложба-конкурс са отличени: Йордан Кисьов, Георги Йорданов и Коста Дончев. Награда за графика се присъжда на Божидар Тонев за творбата „Реквием II“. С номинация за графика е Диана Стоилова. Награда за скулптура се присъжда на Альоша Кафеджийски за творбата „Вечерня“. С номинация за скулптура са: Стелиян Стелиянов, Галина Станева, Христо Христов.
Всички номинирани автори от регионалните изложби ще участват със свои произведения на финалната изложба на Конкурса на Алианц България за живопис, скулптура и графика, която ще се проведе през октомври в София. Тогава, на отличените трима автори ще бъдат връчени и уникални статуетки, специално изработени от скулптора  Крум Дамянов.
 
„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. и представлява преглед на българското изобразително изкуство. С нея се предоставят нови възможности българските художници да покажат пред публика свои творби и да се стимулират техните творчески импулси. В конкурса няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки.  

Първите три издания на конкурса (2008-2012 г.) са получили изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития на страната.
Повече подробности за регламента на конкурса можете да намерите на www.allianz.bg, www.sbhart.com и в бюлетина на Съюза на българските художници.
Снимка: peika.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие