Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
В Генерал Тошево започват да работят две нови ферми за животни

В Генерал Тошево започват да работят две нови ферми за животни


 

Двете големи инвестиции в животновъдство до Генерал Тошево, обл. Добрич, са частично завършени, стана ясно от думите на представители на компаниите, инвеститори в проектите. Едната е за свинеферма на "Агро СИП", а другата е ферма за отглеждане на крави на "Пол аграр кампъни".

"Агро СИП" вече е приключила първия етап от проекта си за строителство на фуражен завод и модерен свинекомплекс в генералтошевските села Дъбовик и Къпиново. Компанията планира да разшири дейността си с изграждане на кланица, съобщи управителят на дружеството Ивелин Христов. Новият фуражен завод е пуснат в експлоатация и освен за собствени нужди обслужва и местните земеделски производители.

От зърно до кланица

Производственият му капацитет е 10 тона на час и засега са натоварени около 30% от него, но той ще се увеличи през следващата стопанска година, обясни Христов. Фирмата предлага и складове за съхранение на зърно с вместимост 18 хил. тона. По този начин се дава възможност на зърнопроизводителите от района да си складират продукцията до нейната реализация. Пред завършване са трите халета за прасета и през март ще бъдат пуснати в експлоатация, а останалите три ще са готови до май-юни, са очакванията на Христов. Общата стойност на проекта е 25 млн. лв. и това е най-голямата инвестиция в добруджанската община Генерал Тошево, на чиято територия е свинекомплексът.

"Добруджа е най-подходящият район за такова вложение. Тук има традиции в земеделието и животновъдството, а и близостта до пристанищата във Варна и Констанца е предимство", обяснява избора си предприемачът. Самият Христов е родом от граничното селище Кардам и е живял в Германия.

Производството на мляко

Другата голяма инвестиция до Генерал Тошево – на "Пол аграр кампани", също е в ход. Първата фаза от проекта в с. Красен е изпълнена – завършен е оборът и прилежащата инфраструктура на кравекомплекса по информация от управителя на компанията Светослав Топузов. В момента животните са малко под 400, а фирмата вече продава сурово мляко. Капацитетът на обора е 600 крави. Продължава строителството на още 4 обора, във всеки от които ще се отглеждат по 600 млекодайни крави. Окончателното му завършване ще е след около година и тогава в комплекса ще се отглеждат 2500 - 3000 дойни крави.

Строителството и на двата животновъдни комплекса започна преди около година и половина. Тогава плановете на "Пол аграр кампани" бяха да вложи между 16 и 18 млн. лв. Засега от компанията не са съобщавали за промяна на намеренията си.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/01/19/2456579_v_general_toshevo_zapochvat_da_rabotiat_dve_novi_fermi/
Снимка: http://www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие