Неделя, 26- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Вижте как България си връща Южна Добруджа

Вижте как България си връща Южна Добруджа


 

Фотодокументална изложба възкресява исторически страници от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България през есента на 1940 г., съобщиха от областната управа в Добрич, където е подредена експозицията.

На 15 септември преди 74 години българската администрация влиза в Южна Добруджа, а за генерал-управител на региона е назначен генерал-лейтенант Георги Попов.

Експозицията на Регионалния исторически музей проследява подписването на Крайовския договор между България и Румъния, създаването на новите административни органи, преминаването на границата от Трета българска армия.

Сред представените фотоси на документи е Манифестът към българския народ от Цар Борис III, в който монархът се обръща: "Българи, едно свещено българско въжделение се изпълни!". Фотокадри са запечатали акостирането край Каварна на парахода "Бургас", екскортиран от няколко торпедоносци, освобождението на Балчик, посрещането на българските войски в Добрич.

"Пръв влезе в града начело на войските генерал-управителят на Добруджа генерал-лейтенант Попов. Кметът на града Старцев му поднесе на сребърен поднос хляб и сол. Из гърдите на хиляден народ по това време непрекъснато се изтръгваше възторжено ура", свидетелстват за събитията в Добрич архивни документи, представени в изложбата.

Автор : Юлияна Христова, Добрич | Източник: БТА

Видео:Снимка: i58.tinypic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие