Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
ВиК Добрич в челната десятка на най-губещите държавни фирми

ВиК Добрич в челната десятка на най-губещите държавни фирми

"София тех парк" , ВиК- Добрич и "Студентски общежития и столове" влизат в челната десятка на най-губещите, водена от НЕК

 

Финансовият резултат на държавните компании се влошава рязко през 2014 г., коментира Институтът за пазарна икономика вчера. Анализ на финансовите отчети показва, че 152-те фирми, в които държавата има 50% и повече процента участие, през 2013 г. като цяло са отчели почти половин милиард лева печалба (496 млн. лв.), а през миналата година са успели да натрупат над 243 млн. лв. загуба. "Т.е. само за една година финансовият резултат на държавните предприятия се влошава със 739 млн. лева, като основният виновник за това е НЕК, при който загубата набъбва над 4 пъти само за година", посочват от ИПИ. При това обобщението на данните не включва болниците с държавно участие, сред които има тежко губещи.
Друга тревожна тенденция е, че групата на губещите се е увеличила през миналата година. Сред новите й "попълнения" са големи фирми като ТЕЦ "Марица-изток 2". През 2013 г. от разглежданите 152 предприятия 105 са били на плюс, 5 - с нулев финансов резултат, и 42 - на загуба. През 2014 г. печелещите са намалели на 93, тези с нулев резултат вече са 2, а губещите нарастват до 57, са пресметнали икономистите от ИПИ.
Най-губещата и с огромна разлика пред останалите закъсващи фирми е НЕК. Тя приключва 2014 г. с минус от почти 600 милиона лева, което представлява над 4 пъти ръст на загубата й спрямо 2013 г. Три от десетте най-губещи предприятия през 2014 г. са имали солидни печалби през 2013 година - ТЕЦ "Марица-изток 2", "БДЖ - Товарни превози" и ДП "Пристанищна инфраструктура".
По размер на дълговете №1 е НЕК с 3.5 млрд. лв. Следват НКЖИ с 2.1 млрд. лв. и Българската банка за развитие с 1.2 млрд. лв. Три компании имат дългосрочни задължения, надхвърлящи 1 млрд. лв. към края на 2014 г. Това са НКЖИ с близо 2 млрд. лв., НЕК и БЕХ. В сравнение с 2013 г. се увеличават дългосрочните задължения и на трите най-задлъжнели компании. Особено голямо увеличение на дългосрочните задължения има при "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) - от 11 млн. лв. на 252 млн.лв.

ОТЛИЧНИЦИ
Ранглистата на отличниците се води от Българския енергиен холдинг. БЕХ има най-голяма нетна печалба за миналата година - 266 млн. лева. Но е за отбелязване, че този резултат е с 33% по-лош от предната 2013 г. В Топ 10 на успешните са още енергийни компании - АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз", ЕСО. В челната десятка са още оръжейният търговец "Кинтекс", РВД, "Пристанище Варна", Българската банка за развитие и "Бул Био - НЦПБ".


http://www.segabg.com/article.php?id=750606

Вземи линк:

Коментирайте и Вие