Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
За втори пореден път в градския парк на Шабла бе отпразнуван Гергьовден

За втори пореден път в градския парк на Шабла бе отпразнуван Гергьовден


 

За втори пореден път в градския парк на Шабла бе отпразнуван Гергьовден – празникът на животновъдите, войните и всички, които гордо носят името на светията. Организаторите от Общинска администрация Шабла и НЧ „Зора 1894“ отново бяха подготвили за шабленци и гостите на града запомнящо се шоу. Голямата атракция, трите състезания – по доене на кози, ръчно и машинно стригане на овце събраха всички около импровизираните кошари. Участниците в надпреварите си имаха и фенклубове, които бурно ги подкрепяха. Журито бе в състав: Христо Димов (председател) и членове Стефан Кирилов и Живко Янев. В доенето на кози първото място си поделиха Живко Жечев от Шабла и Мустафа Атил от Горун. Втората позиция заеха Спас Спасов от Горун и Василка Мирчева от Шабла, а на трето място се наредиха Милко Гарганов и Митка Славова от Шабла. В състезанието по стрижба на овце с ножица Спас Спасов победи Вълчо Вълчев от Крапец. В машинното стригане за много от присъстващите развръзката бе изненадваща – шабленецът Петър Петров победи многократния републикански шампион Атанас Бойчев от Божаново, трети се класира Петър Панчев от Шабла.

Хората се теглиха на кантар, за да научат „пълна“ или празна ще е предстоящата година за тях.

Изложена бе експозиция на архивни фотоси и предмети използвани през годините в бита и животновъдството.

Извършен бе и традиционният за празника ритуал по залюляване на момите на люлки.

Не мина и без дегустацията на млечни продукти – сирене, кашкавал, мляко и масло. Своите кулинарни шедьоври изложиха кметството на Черноморци, Спас Спасов и Митка Славова.

Людмила Георгиева (председател), Ваня Дукова и Мария Ненова бе журито, което определи най-добрия Гергьовски обреден хляб. В конкуренцията на 15 дъхави и красиво украсени погачи наградата спечели Маринка Димитрова от Ваклино. Това бе и заслужено признание за труда и старанието на ваклинци, които участваха в конкурса с цели три питки.

Бе даден и празничен Гергьовски оброк – три агнета бяха завъртени на чевермета и нашите съграждани вкусиха от традиционното за светия ден блюдо.

На именниците здраве и щастие, на животновъдите вакли стада, на войните гордост и слава, на всички присъстващи весели мигове на празника – това бяха пожеланията на кмета на града, проф. Райна Бърдарева към шабленци.

Фолклорна група „Добруджанка“ и детски танцов състав „Бърборино“ при НЧ „Зора 1894“ подгряха празнуващите за звездата на деня – народния певец Райко Кирилов.

Концертът на фолкизпълнителя бе съпроводен от хора и бурни аплодисменти от страна на шабленци.

Общинска администрация Шабла изказва своите най-искрени благодарности към Душко Дуков, Милко Гарганов и Атанас Бойчев за оказаното съдействие. Както и към кметствата на всички села в Общината затова, че помогнаха този уникален в областта по своя характер празник да се превърне в незабравимо за жителите и гостите на града преживяване.
 
Снимка: www.shabla.infoВземи линк:

Коментирайте и Вие