Пон, 4- ти Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Забраниха пикниците и лагерите в горите край Добрич

Забраниха пикниците и лагерите в горите край Добрич

Инструктират добричлии за пожарната безопасност през летния сезон

 

Кметът на Добрич Детелина Николова издаде заповед и инструктаж във връзка с повишаване на опасността от възникване на пожари в селското стопанство и горите. Мярката се предприема, за да се подобри превантивната дейност и да се намалят до минимум вредните последствия и щети от евентуално избухнали огнени стихии.

 Градоначалникът въвежда денонощно дежурство и непрекъснато наблюдение през пожароопасния сезон 24.04.2014 г.- 30.10.2014 г. Изрично се нарежда на органите на Държано горско стопанство и Районната служба ”Пожарна безопасност и защита на населението”  в Добрич да засилят противопожарния контрол  с цел недопускане на пожари в селскостопански  и горски масиви.
На  интернет страницата на  общината е публикувана информация за населението от общината за “ Поведение и действие при пожар“, с цел повишаване на готовността на хората за предотвратяване и гасене на възникнали пожари на територията на общината и прилежащите и територии. Отново по настояване на местните градски власти директорът на Държавно горско стопанство-Добрич  извършва преглед на оборудването на сформираната  гасаческа група и актуализира състава й, в който влизат  служители и работници от стопанството.

Наредено е на ръководствата на земеделските кооперации, частни земеделски стопани и ползватели на земеделски да изготвят планове с конкретни предложения за реагиране за пожарната безопасност по време на прибирането на реколтата. Те трябва ежедневно да преглеждат техническото и противопожарно състояние на машините и съоръженията.

Предупредени са ръководителите  на “Електроенергиен системен оператор” ЕАД Мрежови експлоатационен подрайон Добрич и “ЕНЕРГО ПРО МРЕЖИ” АД Регионален обслужващ център Добрич Силистра да извършат проверка на техническото състояние на електропроводите пресичащи житни, горски и паркови масиви и провеса на проводниците на територията на град Добрич и прилежащите и територии. Те трябва да организират прочистването на трасетата на линиите и охранителните зони пресичащи горски масиви от храсти, изсъхнала трева и вършина.

През лятото от началниците на ЖП гарите “Север“ и “Юг” пък се изисква да проведат необходимия инструктаж на работниците и служителите с цел недопускане на пожари и почистят сервитутите и ивиците покрай ЖП линиите и пътищата от тревиста растителност. Междувременно фирмите и организациите, ползващи горския фонд за стопански и туристически цели са длъжни да обезопасят просеките и обектите в горите в противопожарно отношение.
Забраняват се паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете, край пътни ивици, както и устройването на лагери и къмпинги в горите, с изключение в случаите на издадени разрешение от Държавно горско стопанство Добрич и РС „Пожарна безопасност и защита на населението” в град Добрич 
Контрол по изпълнението на заповедта си кметът на Добрич възлага на арх. Пламен Ганчев - Зам.-кмет на Община град Добрич.

При необходимост гражданите се съветват да звънят на:
Община град Добрич, Оперативен дежурен по Общински съвет  за сигурност:
Телефон 058/602 724;  телефон/факс 058/605 624
Единен Европейски телефон за спешни повиквания:
Телефон 112
Областна администрация Добрич, Оперативен дежурен по Областен съвет за сигурност:
Телефон  058/601 517
Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич – МВР, Оперативен дежурен в Оперативен център
Телефон 058/ 622112
Телефон 058/ 658/100
Снимка: img.photo-forum.netВземи линк:

Коментирайте и Вие