Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Защо комунистите преименуват Добрич на Толбухин ? (Видео)

Защо комунистите преименуват Добрич на Толбухин ? (Видео)

Турското име на Добрич е било Хаджиоглу Пазарджик

 

Турското име на Добрич е било Хаджиоглу Пазарджик. От основаването си като селище през XVI век до 1882г. носи това име. След освобождението решават да му дадат името на средновековния български владетел на областта Добротица, известен сред народа като Добротич. На общоградско събрание край ''Шадравана" е взето решението градът да се казва Добрич.

Добрич на два пъти е бил преименуван в своята история - от румънските окупатори и от комунистите, слуги на съветските окупатори. Първи го преименуват окупаторите на Добруджа румънците. По време на румънското владичество северните ни съседи го кръщават Базарджик, за да се заличи българския характер на името. След подписването на Крайовския договор през 1940 г. градът отново си възвръща името Добрич.

Втори път го преименуват комунистите. Те прекръстват града на съветския маршал Фьодор Толбухин, който окупира България през септември 1944г. с войските на Трети Украински фронт. През октомври 1949 г. Добрич получава новото си име - Толбухин. Патронът - маршал Фьодор Толбухин умира по това време и в негова чест градът е преименуван в края на октомври 1949 г. Маршал Ф. Толбухин е обявен за почетен гражданин на Добрич през 1946 г., а през 1979 г. посмъртно е удостоен с почетното звание ''Герой на Народна Република България".

През 1990 г., за 25 септември официално отново е върнато името Добрич. Така Добрич дава пример за декомунизация и скъсване с мрачния период на съветската окупация.Вземи линк:

Коментирайте и Вие