Петък, 23- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
116 години от селските вълнения и бунта на селяните при Шабла и Дуранкулак отбелязаха в община Шабла

116 години от селските вълнения и бунта на селяните при Шабла и Дуранкулак отбелязаха в община Шабла


 

Всяка година на 1-ви юни общината организира възпоменателни тържества, свързани с тези исторически събития.

И тази година венци и цвета бяха поднесени на паметната плоча в гр. Шабла, на Грекова могила край село Дуранкулак и на паметника на възстаналия селянин в село Дуранкулак.

В ритуала се включиха кмета на община Шабла, г-н Мариян Жечев, председателя на общинския съвет, д-р Йорданка Стоева, общински съветници , общински служители, граждани и гости, представители на различни политически партии.

Деца от ОУ „Св. Климент Охридски“, които се грижат за паметника на „чакаща майка“, рецитираха стихотворението „Аз съм българче“ след което пуснаха многобройни балони, с послание за мир, оформени в цветовете на българския трибагреник.

Малко по-късно официално бе открита новоизградената  рибарска хижа, по проект „Възстановка на тракийско селище „Брия“ – I етап“ в с. Дуранкулак, която ще обслужва нуждите на местните рибари от селото.  И тъй като проектът  беше финансиран  по договор с ИАРА, по мярка BG MIRG  на откриването му бяха поканени и присъстваха г-н Чолаков, ИАРА - гр. Добрич,  представители на ръководството на  МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ – г-н Красимир Кръстев, г-н  Коста Костов, г-н Нелко Йорданов. Събитието продължи със символичното прерязване на лентата на обекта, за което честта беше оказана на г-н Мариян Жечев,кмет на община Шабла, г-н Красимир Кръстев, председател на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ и г-н Атанас Чолаков, директор на ИАРА гр. Добрич.

Снимка: www.shabla.infoВземи линк:

Коментирайте и Вие