Петък, 23- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Адемов: 400 евро за минималната заплата е твърде оптимистично

Адемов: 400 евро за минималната заплата е твърде оптимистично


 

„България не може да се съобразява със стандартите на Европейския съюз относно минималната работна заплата. Прогнозата за вдигане на месечните доходи до 400 евро е добро желание, но ЕС трябва да вземе предвид ситуацията във всяка своя членка.“ Това заяви социалният министър Хасан Адемов в ефира на Нова телевизия. Той изтъкна, че ако се наложи еднаква минимална заплата във всички 28 страни членки, бюджетът на много от тях ще се пробие.

Според министъра минималната заплата от 400 евро ще окаже негативно влияние на свободното движение на граждани от страни с ниски доходи към държавите с по-високи. По думите му стана ясно, че най-голямата полза, която може да се извлече от идеята е да се повиши заплащането на хората според квалификациите им.

Министърът коментира и въпроса защо пенсионер с доход от 250 лева ще получи коледна надбавка, а друг, който взима с няколко стотинки повече няма да може да се възползва от еднократната помощ. Според Адемов всичко се случва заради синдрома на границата. Той подчерта, че няма ясна информация за това кой работи и кой не. По думите му стана ясно, че не може да се даде точен отговор на въпроса защо някои се възползват от ранното пенсиониране, но въпреки това остават по работните си места.
Снимка: img.bg.sof.cmestatic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие