Петък, 23- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Агробизнесмени от Добрич с приз за най-успешни земеделци

Агробизнесмени от Добрич с приз за най-успешни земеделци


 

Вестник "Български фермер" определи тазгодишният носител на титлата за най-проспериращ фермер в България. С отличието се закичиха Станимир и Недялко Статеви. Те ще получат призът на церемония довечера, когато лично земеделския министър проф. Димитър Греков ще им връчи наградата.

Баща и син Статеви са вносители в България на известните трактори STEYR, на германския производител на ремаркета Fliegl, на фирмата за производство на плугове Vogel&Noot.

Семейството им обработва повече от 10 000 декара с пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Имат и проекти за засяване и на други култури като тиква, боб и лавандула.

"Те заслужиха тази награда, защото реализираха съвременен и модерен модел на ферма по австрийски модел", обяви министър Греков. Оказа се министърът и Статев Старши са състуденти от Пловдивския университет. Фирмата им е създадена през далечната 1989 г. в Добрич. В първите години са се занимавали с търговия на резервни части за селскостопанска техника. През 1993 г. започват съвместна работа с австрийската фирма Vogel and Noot, а от 2002 г. са единствен неин официален представител.
"За нас това е голямо признание след 23 години дейност на нашата фирма. Обработваме 1000 дка земя, а целта ни е да излезем от релсите на пшеницата, царевица и слънчогледа и вече отглеждаме бобови култури", призна за плановете на фирмата бащата Станимир Статев. Според предприемачът бобът е най-добрия предшественик на пшеницата, но българските семена са крайно недостатъчни. "Стигна се дотам в института в Генерал Тошево да има само 300 дка със семена за всички български фермери, които засаждат боб", посочи Статев.

"Фермата ни е по австрийски модел, първо защото работим изцяло с австрийска техника и второ защото отглеждаме специфичен вид тиква, която дава голи семена, които имат огромно приложение в кулинарията и химическата промишленост", посочи младият Недялко Статев.

 
Снимка: www.alo.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие