Четв, 18- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Свят
Бразилия издирва ХИВ-позитивните с бързи тестове

Бразилия издирва ХИВ-позитивните с бързи тестове


 

Бразилското министерство на здравеопазването даде позволението си от февруари всички аптеки в страната да продават бързи тестове за диагностициране на ХИВ. Властите са изчислили и достъпна цена на продукта от 3 евро.

Директорът на отдела за борба със СПИН Фабио Мескита заяви, че тестването ще става с помощта на малко слюнка. Управата на латиноамериканската държава държи да подобри контрола над ХИВ-позитивните, правилното им лечение, както и адекватното им регистриране в здравните институции. Мярката се прокарва, за да се подсигури безопасността на населението, тъй като само през последните 2 години са се увеличили драстично случаите на случайно заразени пациенти.

Бразилското правителство смята, че ако тестът установи навреме положителен резултат, то заразите ще могат да се предотвратяват почти до 100%, а болният ще започне лечебна терапия, за да може спокойно да води пълноценен начин на живот. Властите обещаха антивирусно лечение на всички възрастни с ХИВ.

Страната се опитва да стане първата, която оказва превантивно лечение на СПИН чрез изграждането на система за обществено здравеопазване. Статистиката сочи, че там има 150 000 заразени, които не подозират за състоянието си.
 
Снимка: 1.bp.blogspot.comВземи линк:

Коментирайте и Вие