Петък, 23- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
България е сред най-корумпираните държави в света

България е сред най-корумпираните държави в света


 

В нова класация на "Трансперънси Интернешънъл" за най-корумпираните държави в света, родната татковина заема 77-о място. Миналата година страната ни е заемала 75-о място. На дъното под България са само Китай и Гърция. Оказва се, че през 2013 г. си поделяме почетното място в подборката със страни като Тунис и Сенегал. В надпреварата са участвали 177 страни.

В класацията няма нито една държава, в която напълно да липсва корупция. Най-слабо заложени обаче са подкупите и прането на пари единствено в Дания. До Дания застават Нова Зеландия, Финландия и Швеция. От корупция най-малко са опетнени и Норвегия, Сингапур, Швейцария, Холандия, Австралия и Канада.

Издънките в класацията идват предимно от Европейския съюз. Най-провинени са Сърбия, Румъния, Черна гора, Македония, Испания и Гърция. Но все пак като най-корумпирани се отличават Сомалия, Афганистан и Северна Корея.

Класацията на "Трансперънси Интернешънъл" е изготвена от данни на Световната банка, Азиатската и Африканската банка за развитие, както и Световния икономически форум.
Снимка: www.unodc.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие