Вторник, 20- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Държавата поема престоя в чужбина на децата на лечение

Държавата поема престоя в чужбина на децата на лечение


 

Децата, които се лекуват в чужбина ще могат да отсядат в българските посолства. В случай, че там местата бъдат заети, веднага ще се търси място за малчуганите в базите на военното министерство. В момента се решава дали тази възможност да се предоставя само на най-малките пациенти или и на пълнолетните българи, изпратени от родната татковина за лечение по света. Условието за прием на български деца в дипломатическите центрове е лечението им да се плаща от държавния фонд.

Министерството на вътрешните работи е поискало от Фонда за лечение да се направи отчет за броя на децата, които се лекуват извън пределите на страната. На среща между представители на МВнР и директора на Фонда д-р Ива Станкова стана ясно, че вече има направена уговорка с посолствата ни в европейските столици Париж, Виена, Берлин, Истанбул и Рим.

Една нощувка в българско посолство ще коства на децата средно между 5 и 15 евро. Само за сравнение цената се покачва до 65 евро, ако на пациентите им се налага да търсят подслон в частни квартири и къщи за гости. Здравното министерство обеща да поеме разходите за нощувки на децата. Държавата ще плаща и за преводача до мястото.
Снимка: www.deteto.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие