Петък, 23- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
ЕК: „Южен поток“ е незаконен

ЕК: „Южен поток“ е незаконен


 

Нарушени са правните норми на Европейския съюз. Според Европейската комисия двустранните преговори за изграждането на „Южен поток“ между Русия и държавите България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватска и Австрия са в пряко противоречие на законодателството на ЕС.

Споразуменията между държавите трябва да бъдат преговорени отново. Това се казва в публикация в сайта ЕurАctiv. Текстът цитира думите на Клаус-Дитер Борхaрт, директор в Комисията, отговарящ за енергийните пазари. Според Борхарт държавите, които участват в проекта трябва да поставят ясно исканията си пред Русия. Решението на ЕК идва по време на обтягането на отношенията между Русия и ЕС заради Украйна. По думите на Борхарт стана ясно, че европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер вече е пуснал писмо до руския енергиен министър Александър Новак с молба да преразгледа случая.

Контролният европейски орган е категоричен, че сегашните споразумения няма да послужат за основа на изграждането и пускането в експлоатация на „Южен поток“. Комисията вече е уведомила засегнатите страни, че ще ги задължи да спазват законодателството на Стария континент, в случай, че се стигне дотам. Борхарт изтъкна и три основни проблема в проекта:

1. "Газпром" е производител на газ и доставчик, и не може едновременно да поддържа и производствени мощности, и мрежа за пренос.

2. Задължително е осигуряването на недискриминитивен достъп на трети страни до газопровода. „Газпром“ не е монополист на пазара за газ.

3. Необходимо е ново преработване на тарифната структура.

Енергийният директор не можа да даде категоричен отговор за какви срокове ще може да се преговори целият проект. Той изтъкна, че процедурата може да се проточи с месеци или години.
Снимка: www.razkritia.comВземи линк:

Коментирайте и Вие