Четв, 19- ти Септ.
ГОРЕЩИ НОВИНИ
ЕК осъди България заради еконарушенията на Калиакра

ЕК осъди България заради еконарушенията на Калиакра


 


Съдът на Европейския съюз (ЕС) осъди България заради екологичните нарушения в района на Калиакра, свързани с даването на разрешения за изграждане на вятърни паркове и голф игрище върху защитена територия. Процедурата за "Калиакра" беше в най-напреднала фаза от всички 10 процедури срещу България в областта на околната среда. Жалбата срещу страната ни беше заведена в ЕК през 2008 г. от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Без санкции

От решението на съда на практика не следват финансови санкции за България, но страната ни ще трябва да плати съдебните разноски по делото. За да не бъде започната нова процедура обаче, трябва да бъдат предвидени необходимите мерки за съобразяване със законодателството на ЕС. През есента на миналата година по време на парламентарен контрол министърът на екологията Ивелина Василева беше посочила, че повечето от тези мерки за опазване на биоразнообразието в местността вече са изпълнени. Част от тях са налагането на мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа и загубата на давност на издадените разрешителни за строеж на перки, ако инвестиционните планове не са изпълнени в петгодишен срок от одобряването им. Друга мярка е разширението на зоната на "Натура 2000".
Част от действията бяха предприети едва след като през 2012 г. ЕК изпрати на България последно предупреждение, че ще бъде изправена пред съда. До съдебната фаза на практика се стигна, тъй като от ЕК са отчели, че предприетите от страната мерки са незадоволителни.
Одобрението на два огромни ветроенергийни парка в зоната през 2012 г. даде още аргументи за изправянето на страната пред съда. Става въпрос за проектите на "Уинд енерджи" и "Уинд Енерджи 3000", чийто управител Любов Лазарова е дъщеря на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Впоследствие те не бяха изградени.
Според данни на БДЗП в защитена зона "Калиакра" има планирани 461 проекта, без да се включват ветроенергийните. От тях са реализирани 16, а други 262 са одобрени. В защитена зона "Белите скали", където значителна част от местообитанията вече са унищожени поради изградените голф игрища, са реализирани 19 проекта, но още 61 са одобрени и могат да се изградят, а други 24 са на етап планиране.

За какво е осъдена България

Според решението на съда страната ни е в нарушение, тъй като не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в защитена зона "Калиакра". България е осъдена и за това, че е одобрила проектите за вятърни паркове на "АЕS Гeo Eнeрджи", "Дисиб" и "Лонгман инвестмънт" в района на Калиакра, която не е била включена към специалната защитена зона. Проектът на АЕS парк "Св. Никола" е най-големият вятърен парк в България с обща мощност 156 мегавата и 52 вятърни турбини. "Дисиб" има четири вятърни проекта с обща мощност 16.5 мегавата. Фирмата се свързва с Цветелина Бориславова. "Лонгман инвестмънт" има няколко собствени проекта.
Друго нарушение според съда е, че са били одобрени проектите на "Калиакра уинд пауър" (чийто парк беше първият, пуснат в експлоатация през 2008 г.), на"ЕВН Енертраг Каварна" (който не беше завършен) и "Вертикал - Петков и с-ие". Страната е в нарушение и заради одобрението на проекта за голф клуб "Трейшън клифс голф енд спа резорт", който се свързва с Красимир Гергов. Всички те са изградени на територията на защитена зона "Калиакра" и защитена зона "Белите скали".
Освен това страната не е изпълнила задълженията си, като не е извършила оценка за въздействието върху околната среда за четири проекта и не е оценила правилно кумулативния ефект на проектите на "Уиндтех", "Брестиом", "Еко Енерджи" и "Лонгман инвестмънт".


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/01/14/2685949_ek_osudi_bulgariia_zaradi_ekonarusheniiata_na_kaliakra/
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие