Вторник, 20- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Експерти: Новогодишната трапеза може да ви убие

Експерти: Новогодишната трапеза може да ви убие


 

Специалисти по здравословно хранене предупреждават, че храната, с която се гощаваме на Коледа и Нова година може да ни убие. Но не заради преяждане, а заради изтекъл срок на годност. Експертите са категорични, че трябва да избягваме съчетанието от тежка храна и много алкохол, ако не искаме да нанесем трайни щети върху здравето си.

Стана ясно, че голяма част от търговците не връщат развалена храна на производителите, а я пробутват из хотелите и магазините. Продуктите водят до салмонелоза или стомашно-чревни разстройства в най-добрия случай. По празничните шведски маси на родните хотели се излагат изделия с изтекъл срок на годност, но подновен етикет, за да бъдат заличени следите от измамата на търговците.

Друга установена практика е производителите да използват върнатата, развалена суровина за изработването на нова. Така лепкавите колбаси се мелят и смесват заедно с прясното месо за създърмата. В каймата пък се слагат отдавна негодни кебапчета, кюфтета, шишчета, пържоли, като миризмата на гнило се маскира с повече подправки.

През януари 2013 г. промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност бе забранено на търговците да връщат продукти от животински произход на производителите. Компромис с наредбата се прави само, ако търговецът е установил опасност за здравето на клиентите и стоката е била изследвана в лаборатория. В същото време Законът за храните не е променян и това отваря вратички за недобросъвестните търговци и производители да си менкат старата стока.

Експертите смятат, че дори да се наложи санкция от 20 000 лева, каквато е била предвидена първоначално лошите практики няма да секнат. Специалистите предупреждават, че заради масовото пазаруване по празниците витрините на малките обекти и големите супермаркети са препълнени с храни със съмнително качество.
Снимка: www.razkritia.comВземи линк:

Коментирайте и Вие