Петък, 23- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Фермер №1: Ниските изкупни цени и недостигът на техника саботират земеделието

Фермер №1: Ниските изкупни цени и недостигът на техника саботират земеделието


 

Недостигът на техника и ниските изкупни цени сериозно застрашават развитието на земеделието и намаляват мотивацията на всички, които искат да се занимават с бизнес в отрасъла. Това смятат добруджанците Недялко и Станимир Статеви, които грабнаха наградата за „Агробизнесмен на годината“. Вчера земеделския министър проф. Димитър Греков лично връчи приза на най-добрите земеделци за 2013 г. Семейството се отличава сред конкуренцията си заради създадената от тях ферма по австрийски модел.

Статеви обработват 10 000 декара в землището на с. Попгригорово и нямат намерение да се нагърбват с още земя. Причината е, че това е най-добрият капацитет, който едно стопанство може да си позволи, ако иска да го обгрижва наистина качествено. Победителите в тазгодишния конкурс смятат, че когато се залага на прецизното земеделие това автоматично оптимизира приходите от него. Баща и син възнамеряват през следващия сезон да започнат да отглеждат освен житни култури, бобени и тикви.

По думите им повечето стопанства на Златна Добруджа разполагат с малко техника за обработване и непрекъснато им се налага да се надпреварват с агротехническите срокове. Статеви изразиха надеждите си, че скоро ще започне изплащането на субсидии по новите европрограми и това ще помогне на земеделците да оборудват фермите си с още техника.
Снимка: vestnikpriatel.comВземи линк:

Коментирайте и Вие