Сряда, 21- ви Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Йордан Йорданов: В следващите няколко седмици Добрич ще бъде доста атрактивно място за туристи

Йордан Йорданов: В следващите няколко седмици Добрич ще бъде доста атрактивно място за туристи


 

Йордан Йорданов, кмет на Добрич, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ наРадио „Фокус“


Водещ: В идните топли, летни дни в Добрич предстоят редица фестивали и празници, които ще зарадват гражданите и гостите на града. Фестивал на Балканската скара „Добрич Мези“ ще се проведе от 23 до 26 юни в парк „Св. Георги“. По същото време в града и в курортен комплекс „Албена“ ще се проведе 13-тия Международен хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров“. Предстои на 24 юни да се състои празник на открито по повод Еньовден. За всички тези инициативи от културния календар на Община град Добрич ще поговорим в следващите минути с кмета Йордан Йорданов. Много приятни дни се очертават във вашия град, пълни с хубави мероприятия от всякакво естество. Разкажете ни повече за фестивала на Балканската скара „Добрич Мези“? За кой път се организира такъв фестивал и откъде дойде идеята за него? 
Йордан Йорданов: Всичко това е част от концепцията, която се опитваме да развием и по-специално аз, визията която имам за развитието на града, а именно промяна на икономическото ДНК на град Добрич. Нашата идея се разви през далечния месец януари, когато се срещнахме с Георги Енчев и разговорът протече доста положително. Те от своя страна бяха представени и от тяхна фондация. Всъщност взехме решение да пробваме в края на юни месец да сътворим един друг такъв фестивал, като подчертавам, тук е може би разковничето, че самият фестивал е с участието на международни изпълнители. Смесено – с международни изпълнители и местни таланти. Идеята е да разчупим сивото ежедневие, особено в един такъв красив град и парк, с една такава хубава среда, да вдъхнем малко живот и на парка, и на гражданите, изобщо на целия град. Аз мисля, че ще предстоят едни прекрасни дни, фестивалът ще пожъне успех. Аз почти съм убеден, на база програмата, която е представена. Самата програма включва изключително много спортни мероприятия, развлечения за малки и големи, за родители, за възрастни и т.н. И мисля, че целият град ще бъде доволен. Надявам се това да се превърне в традиция в бъдеще и не на последно място – входът е свободен. Там няма да има вход и специални такси, а всеки един гражданин може да вземе участие и да присъства на целия фестивал, който започва от 23 юни до 26. 
Водещ: По името „Добрич Мези“ разбираме, че кулинарно естество вероятно има фестивалът също, т.е. ще има различни хранителни изкушения? 
Йордан Йорданов: Това е така, да. Като допълнение към всичко друго, освен спорт, културни мероприятия, концерти, ще има може би една голяма алея с предложения за гражданите и за посетителите изобщо, където те ще могат да опитат от сръбска, българска скара, различните видове ястия, морски дарове, абсолютно всичко. Така че мисля, че ще бъдат много приятно изненадани. 
Водещ: Другият интересен фестивал, който предстои при вас е 13-тият Международен хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров“. Той се провежда паралелно в Добрич и в „Албена“. Това значи повече сцени за изява…кой участва в този фестивал? 
Йордан Йорданов: Доста изпълнители участват във фестивала. Но мисля че симбиозата, която се получава от всички тези предстоящи събития и цялостната идея е младите хора, подрастващите таланти, които са от града и извън града, от България, дори и извън България, да вземат участие в този вид фестивали. Това е шанс за тях да покажат своя талант на сцена. Някои от тях за първи път ще стъпят на сцена. И както фестивалът „Добрич Мези“, така и „Захари Медникаров“, двата фестивала дават възможност на талантливи деца, на подрастващи, да покажат своя талант и всъщност да усетят тръпката от това да са на голямата сцена. И дай Боже, казвам дай Боже, защото аз истински го вярвам, че един ден тези деца ще бъдат велики изпълнители и ще прославят Добрич и България. 
Водещ: Помага ли организирането на подобни фестивали за по-доброто развитие на общината? 
Йордан Йорданов: Чисто икономически да. Една бърза сметка показва, че хотелите са заети, ресторантите в тези дни, изобщо градът започва да придобива един друг икономически вид. Има достатъчно много атракции, достатъчно много разходки, даже една скоба отварям – ние сме пуснали специален организиран транспорт от „Албена“ до Добрич и обратно по време на фестивала, като това ще струва на посетителите 4 евро. Това е в рамките на 8 лв. отиване и връщане с организиран транспорт от „Албена“ до Добрич, като автобусчетата тръгват на обяд и се прибират вечерта, след като приключи съответният ден. Така че това е още един допълнителен стимул за туристите, които искат да видят нещо различно, да се потопят в една по-различна атмосфера. И мисля че ще пожънем наистина добър успех. 
Водещ: Както и Вие самият споменахте, очевидно тези месеци имате повишен ръст на туристи. Успява ли общината да се справи с увеличаването на гостите в града? С осигуряването на безопасността, с търсенето на туристическите услуги като преспиване, хранене и други? 
Йордан Йорданов: Към момента ние сме подсигурили съвместно с МВР, сме подсигурили сигурността на туристите и на гражданите. Няма място за притеснение. Постоянно има дежурни, постоянно има проверки, които се извършват, и в нощните заведения. Така че мисля от тази гледна точка и туристите, и посетителите, и гражданите трябва да са спокойни. Колкото до това дали успяваме, през следващите две седмици целият град ще бъде пълен – като хотели, настаняване, леглова база, всичко ще бъде пълно, тъй като тези фестивали, непосредствено след тези фестивали, мисля че два дни по-късно, на 28 юни, ни предстои един спектакъл отново, а именно концерт на БТР и Джон Лоутън в центъра на града, който също ще привлече доста посетители. Така че в следващите няколко седмици град Добрич, чисто като туристическа дестинация, ще бъде доста атрактивно място за присъствие. 
Водещ: Звучи наистина интригуващо. Още един въпрос, ако позволите, така „общински“. При встъпването ви в длъжност като кмет миналата година, очертахте като приоритет изграждането на видеонаблюдение в целия град. На какъв етап е то? 
Йордан Йорданов: В момента сме подали нужната документация по Програмата за трансгранично сътрудничество, а именно за изграждане на видеонаблюдение. Всичко в момента върви по график. Очакваме повече информация в следващите може би около месец, месец и половина. Проектът е подаден и всъщност изчакваме комисията да се събере и крайното решение, и да започне активната работа по изграждането на видеонаблюдението. Абсолютно всички точки са фиксирани, вход, изход на града, възлови места, кръстовища, квартали. Отбелязвам квартали, защото нашата политика е да развиваме периферията на града. И в този ред на мисли сме поставили доста места сме набелязали, на които ще поставим камери, за да бъдем малко по-сигурни. 
Водещ: Кажете ни за финал за Еньовден – как предвижда общината да отбележи този летен празник? 
Йордан Йорданов: Всяка година дирекция „Санитарни дейности“ организират различни мероприятия. Тъй като сме доста ангажирани с всички тези организационни неща, мога да ви дам и малко по-подробна информация на малко по-късен етап. Към момента знам само, че подобаващо ще бъде отразен и това, което мога да ви кажа, че всяка година е различно и всяка година оттук нататък ще бъде различно. Политиката, която водим изобщо традициите, които имаме, да можем да ги представим по различен начин всяка година, а по един и същи начин, както е било назад във времето. Така че може би в следващите дни ще имаме яснота как точно ще посрещнем Еньовден, т.е. как ще се отбележи. И се надявам да се хареса на гражданите.
Цвета ЛАЗАРКОВА

http://www.focus-news.net/opinion/2016/06/22/38740/yordan-yordanov-v-sledvashtite-nyakolko-sedmitsi-dobrich-shte-bade-dosta-atraktivno-myasto-za-turisti.html
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие