Пон, 26- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
 Качеството на питейната вода пада въпреки повишените цени

Качеството на питейната вода пада въпреки повишените цени

Част от замърсяването се дължи на липсата на дезинфекция или на интензивно земеделие

 

Голяма част от питейната вода в България не е с нужното качество, защото ВиК дружествата не инвестират достатъчно, за да подобрят нейните показатели. Това показва последният сравнителен анализ на енергийния регулатор, посветен на ВиК сектора за периода 2009-2014 г. Документът е разработен от дирекция "ВиК услуги" и бе одобрен на фона на исканията на операторите за масово поскъпване на водата в отделните градове. За много от тях вече бяха определени нови, по-високи цени, но от началото на следващата година се очаква още едно поскъпване.

Ситуацията с качеството на водата към момента не се е променила съществено. По данни на "Активни потребители" в почти 50% от градовете българите пият вода, пълна с активен хлор, фекалии и нитрати. Докладът на КЕВР също отчита, че физико-химичните и радиологичните показатели на водата в последните години се влошават, пада и съответствието на микробиологичните показатели - двата основни критерия, по които се измерва качеството на питейната вода. Все пак добрата новина е, че съответствието остава над 90%.

Най-широко разпространеният проблем е замърсяването с нитрати в районите с интензивно земеделие. Според доклада сред най-засегнатите области са Велико Търново, Русе, Разград, Ямбол, Варна и др. По-значителните и трайни отклонения са засечени през 2013 г. в големи зони на водоснабдяване като Хан Аспарух, Каварна, Шабла и др. Отклонения по показатели като цвят, мирис, вкус, мътност се дължат най-вече на липсата на пречиствателни станции, отчитат от КЕВР. В периода 2010-2013 г. в над 30 големи зони на водоснабдяване са регистрирани проби с повишена мътност.

Докладът посочва, че все още има проблеми с повишената концентрация на арсен и флуор в зона на водоснабдяване "Меричлери", област Хасково. Засечени са били и зони с микробиологично замърсяване, но процентът на отклонения не е голям (1-4%). Основната причина за този вид замърсяване е неефективната и непостоянна дезинфекция на водата, смятат експертите.

Докладът се позовава и на отрасловата стратегия за ВиК сектора, според която над 35% от българите смятат, че "много често" или "постоянно" водата е с лошо качество. Други около 6-7% от клиентите на ВиК операторите са били с режим на водата през последните пет години. В същото време загубите на вода и авариите продължават и остават на значително по-високи нива в сравнение с тези в останалите страни от ЕС. На този фон инвестициите са далеч под нужното ниво за поддържане на добро качество на водата и непрекъснатост на услугата в дългосрочен план, изтъкват от регулатора.ЕДНО НАУМ

В началото на доклада от КЕВР подчертават, че не всички ВиК дружества са дали данни за целия период поради разминаване на периодите в отделните бизнес планове. Отделно от това част от техните данни са неточни, а информацията за някои показатели за качество на ВиК услугите почива на вътрешни регистри на дружествата, което поставя под съмнение достоверността им, предупреждават в обобщение от КЕВР.ВиК оператори с най-ниски нива на съответствие:Трайни проблеми със съответствие по физико-химични и радиологични показатели

Съответствие < 90%

ВиК Плевен

"Водоснабдяване - Дунав" Разград

ВиК Хасково

ВиК Ямбол

ВиК Димитровград

"Меден кладенец" Кубрат

Трайни отклонения по микробиологични показатели

Съответствие < 90%

ВиК - Йовковци, В. Търново

ВиК, Сливен

ВиК - Берковица

"ВиК Стамболово"Източник: КЕВР

http://www.segabg.com/article.php?id=809375
Снимка: eea.government.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие